Tu recunoști inteligența emoțională a copilului tău?


“Atunci când aflu despre o persoană că a absolvit o facultate, aflu doar că a reușit cu bine acolo unde tot ceea ce a făcut s-a măsurat în note. În schimb, nu știu nimic despre felul în care a reacționat la vicisitudinile vieții.” (Karen Arnold, profesor de pedagogie la Universitatea din Boston).

Ce e mai important? Ca cel mic să fie obedient, cuminte, să nu ne iasă din cuvânt și să ia mereu note bune la școală sau… să-l ajute pe cel de lângă el, fie și cu o vorbă bună? Să știe ce i se întâmplă, din punct de vedere emoțional? Să aibă încredere în el, dar și în ceilalți? Să aibă capacitatea de a intui nevoia de ajutor a celui din jur?

Nu-mi doresc copii performanți. Știu prea bine că notele mari de la școală nu ajută. Nu-mi doresc copii cuminți, ci copii veseli și exuberanți, care-mi scot peri albi, dar care mă ajută atunci când am nevoie, fără ca eu să le cer asta. Îmi doresc băieți care să poată plânge, fără rușine. Îmi doresc copii conștienți de emoțiile lor, fie ele bune sau rele. Îmi doresc copii furioși, din când în când. Îmi doresc să poată identifica furia și să o poată controla. Îmi doresc copii care să poată conștientiza diferența dintre comportament și persoană. Îmi doresc băieți care să poarte haine roz. Îmi doresc copii care să se cunoască pe sine, dar și pe cei din jur, din punct de vedere emotional. Îmi doresc copii care să comunice despre ceea ce îi interesează, despre ce-și doresc, despre ce-i doare, chiar dacă asta înseamnă să iasă în stradă la proteste. Îmi doresc copii care să știe să spună NU, fără să rănească. Îmi doresc copii siguri pe ei la școală, fără teama de a pune întrebări sau de a-și afirma preferințele. Fără teama de a-și corecta părinții ori profesorii. Nu știu dacă asta îi va face inteligenți emotional, dar simt că asta îi va face niște adulți echilibrați, cu experiențe și cunoștințe. Și cu empatie.

Nu mă dau expert. Însă sunt convinsă că primii ani prin care trecem acum sunt cei mai importanți. Și nu, nu am găsit încă rețeta perfectă. Vocabularul emoțiilor acum se învață și poate și eu îl învăț o dată cu ei. Fac tot posibilul să îi ajut să decodifice lumea din jur singuri, în mod independent, dar fără a se simți abandonați.

Nu impun propriile dorințe, nu aduc frustrările copilăriei mele, în copilăria lor. Sau cel puțin încerc. De asta salut sosirea Laurei Markham în România. Nu e prima oară când vine și nici prima ei conferință la care merg, precum nu-i nici prima, nici ultima conferință de parenting la care voi merge. Dar cred cu tărie că e mereu loc de mai bine. Că e mereu loc de învățat. Că nu e niciodată destul, atunci când vine vorba de creșterea copiilor mei.

Merg la eveniment (13 mai, da?) ca să aflu mai multe despre inteligența emoțională a celor mici. Ca să împărtășesc experiențe și ca să le aflu pe ale altora. Merg ca să învăț cum să fiu părintele pe care și-l doresc copii mei. Dr. Laura Markham vine în România pe 13 mai pentru a susţine două conferinţe dedicate părinţilor şi celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor. Conferinţele, care se vor intitula Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoţional, îşi propun să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile de întrebări şi răspunsuri care le succedă şi în care publicul poate interacţiona direct cu specialistul american, pentru a obţine răspunsuri personalizate, potrivit fiecărei solicitări în parte.

kids
Laura Markham este autorul bestseller-urilor „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” şi „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”, publicate în limba română de Multi Media Est Publishing şi disponibile la http://www.shop.totuldespremame.ro.

Conferinţele din 13 mai fac parte din seria Conferințelor TOTUL DESPRE PARENTING şi vor aduce în atenţia publicului subiecte precum inteligenţa emoţională a copilului, comunicarea empatică, educaţia în care limitele sunt stabilite cu blândeţe şi cu atenţie la nevoile celui mic, conectarea sporită între părinţi şi copii, reglarea propriilor emoții şi împlinirea personală, metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Toate sunt, potrivit specialistului, extrem de importante pentru armonia în familie, dar şi pentru a-l ajuta pe copil să devină un adult responsabil, sigur pe el şi fericit.

ParentingHub by TDM este divizia de evenimente a platformei TOTUL DESPRE MAME.
Platforma TOTUL DESPRE MAME pune la dispoziţia părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de creşterea şi îngrijirea copiilor informaţii testate din sfera parentingului. TOTUL DESPRE MAME are o abordare holistică a vieţii de familie, oferind informaţii din domenii variate: de la sănătate, la psihologie, de la educaţie, la nutriţie. Accesând http://www.totuldespremame.ro, părinţii informaţi ai secolului 21 vor descoperi o sursă esenţială de cunoştinţe verificate şi testate, dar şi de inspiraţie şi de ajutor în momente de impas.

Detalii și înscrieri aici: http://e-parenting.ro/dr-laura-markham-la-bucuresti/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s