Copilul digital


Pare că s-a născut cu tableta în mână. Stăpânește cu ușurință tainele laptopului și, deși are doar 10 ani, pare vorbitor nativ al limbajului digital. Stă pe internet și joacă jocuri video. Este creativ, curios, ușor adaptabil schimbărilor. Cunoaște mediul digital fără prea multe instrucțiuni de folosire.

Sună cunoscut? Ah, e copilul tău? Și copiii mei. Copiii zilelor noastre sunt, de la un moment dat, cu sau fără voia voastră, copii digitali. E firesc, ar fi ușor tragic să nu fie așa. Totuși, trebuie să știți că asta vine la pachet cu niște consecințe. Și nu mă refer acum la efectele timpului îndelungat petrecut de cei mici în fața televizorului, al laptopului sau cu tableta în mână. Mă refer, dacă vreți, nu la efecte adverse de natură psihologică, ci de natură fizică. Adică ce se poate întâmpla dacă un copil rămâne prea mult timp singur în fața calculatorului.

IMG_20150722_125938

Sigur, nu zice nimeni să-l pândiți după colț în timp ce se joacă. Nici n-ați putea face asta, vă asigur. Dar un oarecare control parental trebuie să existe, când vine vorba de jocuri, aplicații, videos sau orice alte îndeletniciri asemănătoare. Pentru că…

  • 90% dintre copii folosesc cel puțin o rețea socială;
  • 33% afirmă că au văzut cel puțin o dată imaginicu caracter sexual pe internet;
  • 55%au adăugat persoane necunoscute în listele de prietenioferite de rețelele sociale;
  • 58% s-au întâlnit ulteriorfață în față cu opersoană întâlnită inițial online.

IMG_20150722_130050

Hunii, la aproape 7 ani, își instalează deja singuri jocurile, deși abia știu să citească, jocuri pe calculator sau pe tabletă. Despre controlul parental am mai scris aici și aici, acum îi reiau doar importanța. Mai mult decât atât, există moduri utile, în sensul pedagogic, de a folosi laptopul sau tableta, întrucât oricum nu avem cum să evităm asta. Așadar, iată mai jos niște resurse în acest sens.

Resurse

UpToTen – www.uptoten.com –recomandat copiilor sub 10ani, pentru aprofundare prin joc a noțiunilor școalre despre engleză și franceză.

Scratch- www.scratch.mit.edu – Scratch îi ajută pe copii să creeze prin limbaj de programare propriile povești interactive, jocuri și animații.

Duo Lingo – www.duolingo.com – cursuri gratuite de limbi străine

Brainly – www.brainly.ro – o rețea socială de învățare. Copiii pot face teme împreună, pot răspunde și pune întrebări celorlalți membri.

Gloster – www.edu.glogster.com – platformă de învățare online cu numeroase informații, unde elevii și profesorii își pot crea propriile planșe de învățare.

MathPDR – www.math-pdr.com – colecție online de lecții de matematică

Idroo – www.idroo.com-platformă gratuită undeprofesorii și elevii pot crea planșe de lucru

GeoGebra – www.geogebra.org – soft gratuit util pentru predarea și învățarea matematicii și geometriei.

Powtoon –www.powtoon.com – PowToon este un serviciu online unde se pot crea prezentări online animate.

Prezi- www.prezi.com – creare de prezentări și povești vizuale (o variantă online și mai bună a lui PowerPoint)

Wix – www.wix.com – aplicație cu ajutorul căreia se pot crea pagini web

W3schools – www.w3schools.com – platformă online de învățare creată pentru educarea utilizatorilor în domeniul IT. Conține toate limbajele necesare pentur crearea unui site web foarte complex.

Khan Academy – www.khanacademy.org – Khan Academy oferă exerciții practice, clipuri video de instruire și un tablou de învățare personalizată.

E-istet – www.e-istet.ro – platformă online de pregătire aelevilor pentru evaluarea națională. Conține teste demonstrative pentru fiecare clasă. Testele sunt atractive și ușor de accesat.

Voki – www.voki.com- Voki este o sursă deinformații pentru proiecte personale și școlare.

Nu putem și nici nu e normal să ne punem contra curentului digital. Dar acceptarea lui nu presupune și o completă ignoranță din partea noastră.

 

Notă: informații culese în timpul și după Social Media for Parents 2015. Cu mulțumiri echipei Orange Romania care a furnizat o mare parte din datele necesare acestui articol.

 

Advertisement

2 thoughts on “Copilul digital

  1. Pare foarte utila lista de site-uri pentru copii, multumesc. O sa pun la Favorite si o sa o incercam. La un moment dat. Pentru ca eu inca ma opun statului pe net al fetitei mele, la nici 7 ani. Cat oi mai putea 😉

    • Mulțumesc! Și eu mă cam opun, dar nu o putem face tot timpul. Măcar să fie util timpul ăla, dacă tot nu avem ce face :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s