De ce nu vorbesc despre copiii mei


simt

Deși nu s-ar spune, vorbesc destul de rar despre huni. Nu s-ar zice, pentru că au un blog și o pagina de Facebook dedicate lor în totalitate. Și totuși, nu vorbesc mai deloc despre ei sau spun doar anumite lucruri care trebuie sau pot fi văzute cu ochiul. Postez lucruri despre ei și pe contul meu personal de facebook, dar cu siguranță nu zilnic. Despre poze, ălea sunt și mai rare și foarte, dar foarte bine alese.

Sunt două motive mari și late pentru care se întâmplă asta:

  • Pentru că majoritatea celor din jurul meu este formată din oameni care nu au copii. Deci zero subiecte comune de discuție, din acest punct de vedere. Și pentru că, contrar așteptărilor oricărei proaspete mămici, copiii mei nu sunt centrul universului tuturor. Una e să te întrebe oamenii din jurul tău, din complezență, sau chiar din interes, ce-ți mai fac copiii, și alta e să te audă vorbind zilnic despre ei. Nu cred că îi interesează prea mult de copiii mei nici pe cei care sunt la rândul lor părinți, dar’mite pe cei care n-au văzut nici măcar în filme un scutec plin de rahat și care, cu siguranță, nu pricep deloc importanța acestui scutec mai ales în prima lună a de viață a copilului.
  • Copiii mei sunt clar cel mai important aspect al vieții mele și sunt sigură că asta simte orice părinte despre copiii lui. Și e relativ dureros atunci când vezi că altuia nu-i pasă de cel mai important lucru pentru tine. Pentru că nu, nu le pasă. Și nu, nu e nimic de condamnat în asta, sunt pur și simplu oameni cu alte interese, cu alte priorități, cu alte concepții și percepții. N-avem ce să judecăm aici.

Mai adaug și eu ce au spus și alții, se pare că este nevoie: copilul este centrul universului pentru părinții care i-au dat viață, clar. Dar nu este singurul lucru din universul acelor oameni! Sigur că tot ce faci, din momentul în care ai un copil, va guverna într-un fel sau altul în jurul copilului. Vei prioritiza și reprioritiza, vei face planuri, chiar și pe termen scurt, în funcție de boțul cu ochi, dar nu-ți vei limita întreaga viață la asta. Nu e firesc, e bolnăvicios de-a dreptul să nu mai fie altceva sau altcineva în viața ta decât copilul. Da, copilul schimbă multe, schimbă totul aș spune, da, copilul ăla te poate face un om mai bun, îți poate deschide ochii, dar în viața ta este și așa și trebuie să fie, încă ceva ca să poți exista ca un om normal. Mai mult decât atât, singurul om căruia îi vei face rău adoptând stilul #nimicpelumenumaiexistădecâtcopilulmeu este chiar copilul tău. Pe care-l vei învăța, poate, că totul i se cuvine, că alții sunt cei care trebuie să lupte pentru el, că rolul părintelui este de a-și dedica întreaga viață copilului, ca oamenii nu au nevoi personale și dorințe și pasiuni și nici n-au nevoie de momentele lor de liniște, de momentele cu ei sau cu alții, total pe lângă sfera familiei. Îl vei transforma din prea multă grijă și o oarecare doză de inconștiență, în adultul sclav, care va face orice pentru a obține bunăvoința sau iubirea celor din jur, sau în adultul tiran, care va trebui să primească tot, la o simplă bătaie din picior.

Think about it.

PS: Toată ideea articolului a pornit de la colegul Mihai, care m-a stârnit nițeluș. Nu știu cum, dar de când a rămas fără job, parcă i s-a ridicat nivelul inspirației și le zice bine. (Omul își caută totuși un job, așa că dacă auziți sau știți ceva, nu ezitați). Ziceam că le zice bine, iar în ultima vreme scrie și despre copii, moment în care se aprind niște beculețe și la mine și zic că aș putea să comentez ceva, mă simt într-o oarecare măsură îndreptățită :). Deci d’asta.

Advertisements

6 thoughts on “De ce nu vorbesc despre copiii mei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s