Despre somnul celui mic


Atenție, urmează un articol cu bullet points! Unul dintre articolele cele supărătoare la o primă vedere, dar în ăsta promit că o să sumarizez fix ce trebă, și mai ales promit să nu fie o reteță standard pentru pruncii din dotare, pentru că, desigur, așa ceva nu există. Rețeta, nu pruncii :). Mai mult decât atât, vi se vor părea poate lucruri banale, dar am văzut cu ochii mei uimire de părinți, neprefăcută, la auzul informațiilor de mai jos. Așadar, e nevoie.

După cum unii știți, sâmbătă pe 6 iunie am fost la Conferințele Totul despre Parenting, organizată de Totul despre Mame. Sala plină ochi, așa cum ne-au obișnuit, deși încă sâmbătă devreme, cu soare afară, departe poate de tentațiile weekend-ului. Plină a fost până la final. Și o grămadă de întrebări plutind în aer, așa cum n-am mai văzut de ceva vreme la un eveniment. S-a vorbit despre somn și despre diversificare. Despre copii încă mici. Despre temeri. Despre niște etape peste care credeam că eu am trecut, dar am rezonat cu multe dintre răspunsurile oferite. Și-am văzut nevoia, foamea din ochii părinților aflați în sală. Și luând în calcul multitudinea de informații oferite, cred că evenimentul și-a atins scopul.

tdm event 2

Și iată că ușor-ușor ajungem și la partea cu bullet points :). O să mă opresc doar la prima mare temă abordată, și anume cea a somnului. Încă-mi mai trebuie ceva timp de documentare privind diversificarea naturală, asupra căreia am să revin.

Nou Născuți

– dorm cel mai bine în brațe sau într-un sling, pe timpul zilei. Nu au noțiunea de zi și de noapte oricum, iar ciclurile de somn sunt foarte scurte. Au nevoie de hrăniri frecvente, atât ziua, cât și noaptea. Durata medie de somn pe parcursul a 24 de ore este de 17-19 ore, fără delimitare între zi și noapte.

3-4 luni

– copilașii pot începe să doarmă mai mult noaptea (ritmul circadian, sau ceasul organismului, aflându-se în plină dezvoltare). Trezirile și hrănirile nocturne frecvente rămân regula. Durata medie de somn pe timpul nopții este de 11- 13 ore. În medie, bebelușul doarme 3-4 ore pe timpul zilei, în 3-4 reprize.

4-5 luni

– pot apărea regresii de somn din pricina salturilor în dezvoltare. Trezirile de noapte pot fi mai frecvente. Mesele de noapte sunt în continuare necesare. Durata medie a somnului de noapte este de 9 -12 ore. În medie, bebelușul doarme 2.5-3 ore pe timpul zilei, în 3-4 reprize.

6-9 luni

– bebelușii pot dormi în reprize de 4-5 ore, dar trezirile frecvente și mesele de noapte sunt în continuare normale. Înainte de această vârstă bebelușii nu ar trebui să doarmă în camera lor singuri, din pricina pericolului SMSS (sindromul morții subite la sugar). Durata medie s somnului de noapte este de 9-12 ore. În medie, bebelușul doarme 2.5 ore pe timpul zilei, în 3 reprize.

9-12 luni

– este vârsta obișnuită pentru regresiile de somn și perioada în care trezirile nocturne și mesele de noapte pot deveni mai dese; de asemenea, crește nevoia de a fi lângă părinte noaptea, din pricina anxietății de separare, care apare în jurul acestei vârste. Durata medie a somnului de noapte este de 9 -12 ore. În medie, bebelușul doarme 2.5 ore pe timpul zilei, în 2-3 reprize.

12-18 luni

– copiii pot fi capabili să facă trecerea de la ciclurile de somn fără ajutorul părintelui și poate fi luată în calcul înțărcarea pe timpul nopții. Durata medie a somnului de noapte este de 9-12 ore. În medie, copilul doarme 2 ore pe timpul zilei, în 2 reprize.

18-24 luni

– copiii au adesea nevoie de părinți noaptea, pot începe să aibă terori nocturne și coșmaruri. Vârsta obioșnuită pentru alte regresii de somn. Durata medie a somnului de noapte este de 9-12 ore. În medie, copilul doarme 2 ore pe timpul zilei, în 1-2 reprize.

2-3 ani

– somnul este în mod direct legat de comportament. Schimbări de genul începerea grădiniței, antrenamentului la oliță sau apariția unui nou bebeluș în familie pot duce la regresii de somn. Durata medie a somnului de noapte este de 9-12 ore. În medie, copilul doarme o oră pe timpul zilei, într-o singură repriză.

3-5 ani

– la un moment dat apare somnul de noapte fără incidente urinare, deși a face pipi în pat până în jurul vârstei de 7 ani nu este ceva neapărat anormal. Este vârsta obișnuită pentru terori nocturne și coșmaruri. Durata medie a somnului de noapte este de 9 – 12 ore. Somnul din timp zilei tinde să dispară la un moment dat.

(Copyright info: Sarah Ockwell-Smith – Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor)

Acestea fiind scrise, închei un articol poate lung, dar care sper să fie folositor, mai ales pentru cei care nu au ajuns la eveniment.

tdm event 1

Advertisements

One thought on “Despre somnul celui mic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s