Cum se face „nani-nani” ca la carte


În primul rând, nimic nu se face sau nu ar trebui făcut ca la carte, rețete perfecte nu există, imperfecțiunea e bună. Dar există extreme și lucruri care pot dăuna, atât părintelui, cât și copilului, sau mai ales lui. Și cum somnul copilului este unul dintre cele mai importante în viața proaspeților părinți și a proaspătului bebeluș, să-i dăm atenția cuvenită.

Există multe teorii rezultate în diverse tehnici cu privire la cum și ce trebuie să facă părinții pentru ca cel mic să doarmă bine, repede și ușor, de preferat noaptea întreagă, de preferat din prima noapte de când a ajuns acasă. Nimic nou sub soare, nimic neapărat greșit, părinții la început de drum sunt unele dintre cele mai debusolate specimene pe care le-am întâlnit, trebuie și ei ajutați cumva. Au atât de multe întrebări și dileme în niște momente care pot dura luni de zile, încât este minunat că cineva s-a gândit să rezolve măcar problema asta a somnului.

Când practica te omoară…

Teoria nu e practică. Așadar, iată o rețetă: se iau teoriile, (discuții cu specialiștii, cărți, filme, evenimente) se mulțumește frumos și se analizează. Căci nu orice carte este bună și nu orice tehnică e neapărat cea corectă. Poate vei mulțumi cerului că, după un antrenament de câteva săptămâni în care l-ai lăsat pe cel mic să adoarmă singur, plângând la el în cameră, în sfârșit ai scos-o la capăt, l-ai pus cu botul pe labe, l-ai învățat cine e șeful și-acum dormiți cu toții fericiți și senini, de cu seară și până dis de dimineață. Poate, dacă nu se întâmplă ceva în timpul antrenamentului, cum ar fi ca cel mic să plângă până vomită și să se sufoce. Sau poate, dacă nu se întâmplă așa, poate nu se va simți nici abandonat, nici frustrat, nici deprimat, poate va învăța că e în regulă să nu ceară ajutorul sau și mai și, să nu i se ofere atunci când îl cere, de către cei de la care-l așteaptă cel mai tare. Poate cel mic nu va rămâne cu sechele. Poate.

Sigur, ai putea să nu-l lași să plângă singur, în mod repetat, până adoarme. Sper că nici nu poți, sufletește, să faci asta. Ai putea să-l legeni. Tare. Să-l zgâlțâi din toate încheieturile. Mai de-un nerv isteric, mai de oboseală, orice numai să adoarmă odată! Și iar zic, poate vei avea noroc și nu te vei lovi de sindomul bebelușului zgâlțâit (traumatism cranian indus prin zguduirea, agitarea violentă a copilului, care îi poate provoca acestuia moartea).

…aplică teoria care ți se potrivește

Mie nu mi-au plăcut niciodată teoriile și tehnicile, îmi amintesc prea mult de orele de fizică din liceu. Am ales să fac cum simt și să-mi ascult copiii. Am ales bunul simț în locul traumei. I-am plimbat în aerul rece din toiul nopții, le-am cântat, le-am pus tot soiul de muzici, unele chiar au funcționat. Foarte des am dormit (încă dorm niște nopți bune) cu ei în același pat. N-am simțit asta ca pe un sacrificiu, din contra, este o plăcere să le privesc chipurile senine atunci când dorm. E nevoia mea de părinte, să le știu nevoile împlinite.

Oricum ai alege să se întâmple lucrurile, fă-o cu blândețe. Știu că este nou totul și pentru tine, dar la fel se întâmplă și cu copilul tău. Sunt lucruri pe care le descoperiți amândoi pentru prima oară și pe care trebuie să le învățați, tot împreună. Pășiți într-o nouă relație, care nu poate să funcționeze fără comunicare și reciprocitate asumată, în ceea ce privește nevoile voastre.

Mai mult decât atât, acceptă ajutor. Fie că vorbim de cineva care să preia din sarcinile curente, inerente, astfel încât tu să te ocupi doar de cel mic, fie că vorbim de cineva care să stea cu copilul, măcar cât să apuci să dormi și tu la rândul tău.

Nu în ultimul rând, acceptă ajutor de la specialiști. Informează-te și trece totul prin lentila proprie. Află care sunt cauzele. Citește. Mergi la evenimente dacă poți, discută cu doctori sau cu oameni care au trecut la rândul lor prin asta.

Pe 6 iunie, la București, Sarah Ockwell-Smith, Gil Rapley și Tracey Murkett, trei dintre cei mai cunoscuți specialiști la nivel mondial în domeniul somnului bebelușului și al copilului mic, respectiv în diversificare naturală (baby-led weaning) vor susține o conferință la invitația TOTUL DESPRE MAME. Conferința se va desfășura pe parcursul întregii zile și va cuprinde două module. Prima parte a conferinței se va derula în intervalul orar 10.00 – 13.00, când Sarah Ockwell-Smith, psiholog britanic specializat pe problemele de somn ale copiilor și autoarea cărții “Soluții blânde pentru somnul liniștit al copiilor“, în curs de publicare la Multi Media Est Publishing, va vorbi despre “ Metode delicate fără lacrimi pentru nopţi mai liniştite“. În a doua parte a conferinței, Gil Rapley și Tracey Murkett, pionierii baby led weaning, le vor vorbi părinților despre Diversificarea naturală – cel mai bine pastrat secret al parintilor relaxati. Cunoscută și ca “autodiversificare” (baby-led weaning), diversificarea naturală este o metodă logică, uşoară şi plăcută, adoptată în din ce în ce mai multe colţuri ale lumii şi întrebuinţată pentru a obişnui bebeluşii cu alimentele solide. Te poți înscrie la eveniment aici.

3

 

Advertisements

One thought on “Cum se face „nani-nani” ca la carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s