Există 173 de moduri de a tăcea


Lansare de carte

Cu drag vă anunț și vă invit să participați la o lansare de carte care, îndrăznesc să spun, este mai mult decât atât. Luni, 30 martie, ora 19, la Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărții „Teoria tăcerii”, de Iulian Tănase, volum apărut recent la Editura Herg Benet. Vor vorbi: Cristian Crisbășan, Horațiu Decuble, Vlad Eftenie, Cristian Iftode și autorul.

Dar cum spuneam, este mai mult decât o lansare de carte. Este despre a întâlni, și de ce nu?, a cunoaște, un Om. Omul care a publicat până acum 14 cărți în România și alte 3 volume în străinătate. Nu știu câți dintre scriitorii de azi, cei pe care-i vedem pe toate drumurile online-ului, vor ajunge vreodată la performanța asta.

Despre „Teoria Tăcerii”, cea mai recentă apariție a lui Iulian Tănase, n-am să vă spun prea multe, aș prefera să o citiți și, mai apoi, să-mi spuneți voi. Deși o carte de literatură, majoritatea textelor din volum fiind proze scurte, „Teoria tăcerii” explorează tot felul de teritorii, de la filozofia limbajului la antropologie, de la muzică la alchimie, de la știință la religie, de la poezie la spiritualitate. Un plus: cartea este ilustrată cu fotografii de Cristian Crisbășan, Vlad Eftenie, Bogdan Grigore, Cristina Șoiman și Iulian Tănase.

„Se poate tăcea din naştere, Se poate tăcea în fel şi chip, Se poate tăcea neîntrebat, Se poate tăcea pe fugă, Se poate tăcea ca şi cum le-ai face o reverenţă unor cuvinte din viitor, Se poate tăcea ca şi cum ai vorbi într-o limbă moartă, Se poate tăcea la lună, Se poate tăcea pe buza prăpastiei, Se poate tăcea la modul ştiinţific, Se poate tăcea cu limba coborîtă în bernă, Se poate tăcea experimental, Se poate tăcea într-un act de orbire voluntară a vorbirii.” (Teoria Tăcerii, Iulian Tănase)

Închei cu o bucată frumoasă dintr-un și mai frumos interviu pe care Iulian l-a acordat recent pentru Ziarul Metropolis:

„Ce am tăcea dacă ne-am întâlni la un pahar de tăcere? Cu ce fel de tăcere m-ai omeni?”

„Te-aş omeni cu o tăcere atent selecţionată, culeasă tîrziu din podgoriile mele interioare, probabil un sortiment sec sau demisec, alb sau roşu, roşu şi negru, însă probabil că noi ar trebui să avem în faţă cîte două rînduri de pahare, un pahar de vorbă, unul de tăcere, când tu ai duce paharul de vorbă la gură, eu l-aş duce pe cel de tăcere, şi invers.”

Interviul cu totul aici.

Lansare_Teoria_Tacerii_CRT_Verona

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s