Social Xchange, magazinul fără bani


Nu cred să mai fi văzut în ultimii ani o idee așa de bună, venită din partea unei insituții publice. Vorbim astăzi de un magazin social caritabil, Social Xchange, o inițiativă a DGASPC sector 6. Un magazin fără bani, unde dai și primești.

Cum funcționează

Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul funcționează pe principiul donației a unor bunuri, condiționând în același timp accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității. Altfel spus, muncești și primești, ceea ce alții donează.

Noul proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a  nevoii de a stimula atât actele de caritate cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social, dar și din dorința promovării unor principii, precum respectul față de donator, protejarea demnității beneficiarului și echitatea socială. Ca element novator, magazinul oferă donatorilor un pachet de servicii de abilitare și agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activități sportive și divertisment, totul sub forma inițială a unor puncte acumulate. Acest sistem de puncte exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând și mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinație specific socială.

picture magazin social

În cadrul magazinului sunt acceptate ca donații alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, precum și produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc.

Make the Change! Be the Change!

„Ideea a apărut în cadrul colectivului DGASPC Sector 6 ca urmare a experienței tot mai bogate acumulate și a nevoii de a stimula atât actele de caritate, cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social. Scopul este de a crea o coeziune și un acord la nivelul comunității pe această temă specifică a lui <a oferi> și <a primi>. Daca ai ceva de oferit, atunci fă-o, pentru că merită. Dacă vrei să primești ceva, atunci muncește, pentru că altfel nu vei căpăta nimic.”, a delcarat Marius Lăcătuș, Directorul General al DGASPC Sector 6.

Beneficiarii produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului până la depășirea situației de criză și găsirea unui loc de muncă stabil, în economia reală. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de muncă, sau tineri care îndeplinesc condițiile legale pentru a munci.

Acestea fiind spuse, vă invit să donați tot ce vă prisosește și altora le-ar putea folosi, cu condiția să fie în stare foarte bună de funcționare.

PAVO0697

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s