Ai cui sunt ei?


Ei, rromii. Ele, femeile. Ei, autiștii. Ei, vârstinicii. Ei, cei care suferă de un handicap fizic. Ele, mamele. Ele, femeile însărcinate. Ei, creșetorii. Ei, cei care vor și ar putea să muncească*. Și care, într-un fel mai mult sau mai puțin brutal, nu sunt lăsați s-o facă. Ei bine, și ei sunt tot ai nostri. O povară pentru mulți, o scârbă, o boală și-o duhoare de care e bine să te ferești. Și-o facem cu toții, cu grație, fără să ne gândim o clipă că tot noi suntem cei care plătim, la propriu, pentru ei. Pentru ca ei să nu facă nimic. Pentru ca ei să nu fie integrați. Pentru ignoranța noastră, care duce la ignoranța și ignorarea lor. Pentru cercul vicios din care nu vrem să ieșim.

Cum ar fi, dacă pentru o secundă, am întoarce foaia? Dacă ne-am opri pentru câteva clipe din iureșul zilnic și ne-am pune în papucii lor? Cum ar fi dacă le-am simți umilința? Cum ar fi dacă am fi nevoiți să trăim o zi ca ei?

Astăzi, iată, pe scurt despre încă un proiect social, despre integrarea persoanelor cu dizabilități și a grupurilor defavorizate pe piața muncii. Seminarul, organizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în cadrul proiectului “EUROPA INCLUSIVĂ – Initiaţive regionale sustenabile”, a avut loc la Sibiu, săptămâna trecută, și-a adus pe agendă lucruri importante. Poate deja știute. Dar importante și actuale. Și posibile soluții. Scopul meu nu e însă să vă vorbesc despre asta, vă îndrum doar spre cei specializați, spre cei care pot ajuta cu adevărat. Mai mult decât atât, scopul meu este să ridic un semn de întrebare, încă o dată. Să trag un semnal de alarmă. Să te conving pe tine, cititorule, să dai vestea mai departe. Și poate mâine, unul dintre acești oameni, nu va mai fi ignorat.

*NB: exclud din start extremele, excepțiile. Înțeleg perfect uscăciunile din pădurea înconjurătoare, dar nu despre asta este vorba.

sibiu 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s