Copiii tăi sunt în siguranță?


Circula un articol pe facebook zilele astea, pe care nu vreau să-l postez aici, întrucât nu cred că e real. Long story short: un băiețel e cât p’aci să fie răpit din curtea școlii, în timp ce se juca alături de câțiva prieteni printre care și surioara lui, așteptându-și mama să vină să-i ia de la școală. Nu a fost să fie, pentru că băiatul era măricel (7-8 ani) și fusese învățat să nu plece cu străini, orice i s-ar spune sau orice i s-ar oferi. N-a fost să fie pentru că băiatul n-a cedat, nu pentru că ar fi fost vreun adult prin preajmă care să intervină (poate dintre cei care asigură paza??!). Povestea s-ar fi întâmplat în România, acum doi ani, fiind făcută publică abia acum.

Trec peste niște alte date care lipsesc și care par să facă articolul puțin credibil și rămân cu întrebarea: cât de în siguranță sunt hunii la școală? Cât de în siguranță este copilul tău la școală? În România zilelor noastre.

La noi lucrurile par să fie ok, sau așa îmi place mie să mă amăgesc. Cei care asigură paza s-au obișnuit deja cu mai toate fețele care aduc și respectiv iau copiii de la școală, accesul e restricționat în interior (asta e o regulă care nu se respectă întotdeauna, totuși), există camere de luat vederi, copiii, nici chiar cei mai mari, nu sunt lăsați singuri în școală sau în curtea școlii să-și aștepte părinții. Și asta la o școală de stat, fără ștaif. Poate la o școală privată lucrurile stau chiar și mai bine. Dar în alte părți…

En fin, ce mai poate părintele să facă este să-și învețe odrasla niște lucruri minimale: numele lui și al părinților, adresa și un număr de telefon al unui adult. Asta, și o doză bună de precauție față de străni. Insist să adaug, totuși, că i se poate întâmpla oricui, chiar dacă cele de mai sus sunt respectate cu atenție, ba chiar și altele în plus. Tot ce vă doresc este să nu vi se întâmple, în egală măsură în care nu doresc nici pentru noi asta.

Deloc întâmplător aseară am văzut un film, relativ vechi și nu extraordinar neapărat, având ca temă centrală răpirea a două fetițe. Prizonieri. Vă avertizez că e relativ lung, relativ învechit pentru ce producții au apărut în 2013 și sensibil pentru părinți. Dar merită, măcar pentru Jake Gyllenhaal, care face un rol senzațional. It makes you think. Trailer mai jos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s