Pedepsiți prin recompense


Titlu de carte, titlu de lansare de carte, titlu de eveniment, titlu de postat pe blog, titlu de postat pe Facebook, titlu de articol de ziar. Dar mai presus de toate, o realitate tristă. A ceea ce le facem copiilor, cu bună sau neștiută știință, atunci când îi recompensăm. Despre asta astăzi, la Libraria Humanitas Cișmigiu, la lansarea cărții “Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn.

Ce ne mai spune comunicatul de presă

“Pedepsiți prin recompense”, cartea care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial, reunește multe studii relevante si se adresează nu doar părinților, ci și specialiștilor în psihologie și educație, angajaților și angajatorilor.

“Pedepsiți prin recompense” este o carte de 440 de pagini, structurată în trei părți – prima este o argumentație împotriva recompenselor (motivele pentru care recompensele eșuează, problema laudei), a doua pune sub lupă efectele recompenselor (plata în funcție de performanță, momeli pentru învățare în sălile de clasă, de ce behaviorismul nu ajută copiii să devină oameni buni), iar a treia oferă o privire dincolo de recompense, invitându-ne să descoperim sursa reală a motivației.

Pedepsele și recompensele sunt două fațete ale aceleiași monede, spune autorul, ambele  având efect pe termen scurt. Se impune găsirea unei alternative la aceste două moduri de a controla și de a manipula oamenii. (Alfie Kohn)

Monica Reu, despre „Pedepsiți prin recompense”

“<Pedepsiţi prin recompense> este o carte pentru orice persoană care vrea să contribuie la sisteme – fie ele familii, comunităţi, organizaţii, instituţii de învăţământ – bazate pe valori profunde, în care cei ce fac parte din sistemele respective să acţioneze motivaţi de dorinţa de a contribui şi de satisfacţia pe care le-o oferă activitatea pe care o întreprind. Este o invitaţie de a ne gândi la efectele pe termen lung ale recompenselor exterioare, în ciuda aparentei lor eficienţe pe termen scurt”, a explicat Monica Reu, președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă.

“Pedepsiți prin recompense” (Punished by Rewards) a fost tradusă în multe limbi și apreciată în toate colțurile lumii. Los Angeles Times titrează despre această carte: “Kohn susține că recompensele distrug dorința oamenilor de a face tot ce pot mai bine. Îşi argumentează critica practicilor noastre motivaționale cu dovezi solide, exhaustive. ”

Pentru cei care nu pot ajunge, puteți deja comanda cartea de aici sau din Librăriile Humanitas, iar eu o să mai revin, desigur, cu vești pe temă.

Profit de ocazie să vă reamintesc de acest eveniment: pe 22 noiembrie, veți putea afla direct de la Alfie Kohn cum e treaba cu pedepsele și cu recompensele. Un eveniment marca TOTUL DESPRE MAME.

pedepsiti-prin-recompense

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s