Ține-l din scurt!


„Nu lăsa garda jos! Ține-l din scurt!” Cam asta i-am spus prietenei mele când am aflat că este foarte posibil să aibă cancer de col uterin. Fără să știu de această campanie, fără să știu de invitația pe care urma să o primesc. (Și) Asta înseamnă un mesaj bun. Și, cu gândul la prietena mea, am acceptat să merg. Pentru ea, cea care, la nici 21 de ani, e posibil să aibă cancer de col uterin.

conferinta cancer de col uterin

„Cancerul de col uterin este o boală a lipsei de informare și de educație”

La nivel mondial, o femeie moare de cancer de col uterin la fiecare două minute, ceea ce plasează această boală pe locul trei ca incidență la nivel mondial. Mai mult, România ocupă locul întâi în UE ca incidență și mortalitate. Și totuși, cancerul de col uterin nu este un cancer agresiv. Mai mult, nu este o boală care apare pe un fond sănătos. Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este extrem de comun iar dacă ai virusul nu înseamnă neapărat că vei face și cancer. Din zece femei active sexual, opt au fost sau vor fi la un moment dat diagnosticate cu HPV, fără să ajungă însă la cancer. În 90% din cazuri, virusul trece spontan, fără urme și fără nevoia unor tratamente agresive. Totuși, cancerul ucide. Și-l poți preveni dacă mergi la control.

 „Vestea că am cancer de col uterin a fost ca un pumn în stomac”

Ca ea sunt multe alte femei din această țară. În România, la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente și, de cele mai multe ori, acesta ajunge să fie diagnosticat într-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importantă testarea periodică, în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase. Medicii de familie sunt obligați prin lege să faca un screening gratuit, o dată la 3 ani. Sigur, o dată la 3 ani e frecție la picior de lemn, dar chiar și așa, un procent extrem de mic din persoanele care ar putea beneficia de această consultație gratuită chiar merg la doctor. Anual sunt returnate fondurile necesare acestor de investigații din lipsă de interes și de cvorum.

IMG_20141016_192153

„Când afli despre un astfel de diagnostic se face liniște”

Că să nu se facă liniște înainte de vreme, iată care sunt pașii necesari: Testul Babeș Papanicolau -> Citologie anormală -> Colposcopie -> Biopsie -> Tratament precancer -> Supraveghere post tratament -> (citologie și colposcopie). Există desigur și vaccine preventive, dar e un capitol pe care nu doresc a-l aborda neapărat.

Evenimentul „Nu lasa garda jos! Alege Viata!” (care a avut loc simultan in București, Cluj, Constanța și Timișoara) este parte a proiectului „Alege viața!”, care  urmărește informarea la un nivel ridicat cu privire la ușurința prevenției în ceea ce privește virusul HPV și cancerul de col uterin în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani din București și alte orașe din țară.

alege viata

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s