O pedeapsă, două pedepse


shutterstock_75328141

950.000 de mii de rezultate în aproximativ 0.40 secunde găsește Google la o căutare simplă după cuvântul „pedeapsă”. Cam toate sunt legate de copiii și de „how to”. În anul de grație 2014. Refuz să dau click și să vă arăt și vouă, va trebui să mă credeți pe cuvânt.

Cred că există în mare două tipuri de pedepse pe care un părinte le poate aplica unui copil: cea fizică și cea emoțională, să îi spunem. Trecem peste prima categorie și rămân acei părinți care sunt destul de împăcați cu faptul ca ei nu și-au bătut niciodată copilul. Foarte frumos, dar l-au amenințat vreodată oare? Cu vorbe? Adevăr vă spun, este fix același lucru. Cunosc copii absolut traumatizați și care le povestesc oricui vor să îi asculte că parinții lor îi bat acasă. La o discuție mai profundă însă, am descoperit că nu-i bat, doar îi amenință. Că îi bat, că nu-i mai iubesc, că nu sunt buni. Alți părinți, și mai împăcați, probabil, nu-i amenință chiar atât de rău, aleg doar să îi ignore. Adevăr vă spun, că este fix același lucru ca un pumn în față.

Și poate cea mai tristă realitate este că cele mai multe acte de violenţă (fizică sau verbală) împotriva copiilor sunt înfăptuite chiar de cei din cercul lor de prieteni şi cunoscuţi ori rude şi îngrijitori: părinţi, profesori, colegi de şcoală, angajatori, tutori. Cât de stricată e lumea în care trăim?

Mai multe despre pedepse, efectele lor, dar și principalele cauze pentru care ele există, ați putea afla pe 22 Noiembrie, de la cel care a fost numit de revista TIME ”poate cel mai vehement critic din ţară, la adresa ideilor fixe din educaţie legate de note şi punctaje la testări”, Alfie Kohn. Un eveniment marca Totul despre Mame.

300x250 alfie

Advertisements

2 thoughts on “O pedeapsă, două pedepse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s