Despre atasament


Conform Dex: ATASAMENT s. n. Afectiune puternica si durabila fata de cineva sau de ceva.  Sentiment durabil de afectiune. Adica ceea ce, sper din toata inima!, simtim cu totii fata de copiii nostri. Sau cel putin ceea ce ar trebui sa simtim.

Termenul de atasament are insa foarte multe valente si poate lua multe forme. Credem ca stim exact cu ce se mananca, de cele mai multe ori insa nu-i asa. E instinct acolo, nu-mi inchipui ca exista parinte care nu-si iubeste copiii by default, insa de multe ori nu e atat de usor sa-l recunoastem, sa nu ne pierdem prin relatie, sau sa nu pierdem lucruri esentiale din ea. Mai mult decat atat, nu stiu cati dintre noi stiu sau cred ca relatia aceasta puternica dintre parinte si copil nu ia viata pur si simplu din momentul in care copilul a sosit pe lume. Atunci ia nastere scanteia. Atasamentul insa se creeaza in timp. Creste o data cu noi. Si este fundamental, in special in primii ani de viata ai copilului, relatia dintre parinte si copil stand la baza celorlalte tipuri de relatii pe care copilul urmeaza sa le dezvolte in viitor, cu ceilalti.

Dr. Dan Siegel este un sustinator al ideii ca atasamentul construit in primii ani de viata sta la baza relatiilor viitoare, pe care copilul le construieste cu cei din jur. Iata de spune Dr. Dan Siegel despre atasament: “Atasamentul profund dezvoltat in primii ani cu parintii construieste conexiunile neuronale ale copilului. Iar aceste conexiuni miraculoase influenteaza cum simtim, cum gandim, rationam si luam decizii.”

Mai mult decat atat (dar nu numai), Dr. Dan Siegel este de parere ca pentru a intelege si forma copilaria copiilor nostri, este esential sa ne-o intelegem mai intai pe a noastra. Subscriu acestei idei si sunt de parere ca trecutul nostru este cel care ne influenteaza de fapt viitorul, si implicit pe cel al copiilor nostri.

Mai multe puteti afla direct de la Dr. Dan Siegel, care va veni pentru prima oara in Romania pe 27 septembrie. Mai jos, pe scurt, agenda evenimentului:

Atelier I (09.00 – 13.00)

Puterea Prezentei Constiente a Parintelui in Viata Copilului: Atasament, Joc si Transformare:

  • Parintele prezent – cum constientizarea, intelegerea si integrarea propriei copilarii si adolescente ne ajuta sa fim parinti mai buni
  • Puterea povestilor si a scrisului in vindecarea umana
  • Triunghiul experienţei umane: relatia parinte – copil, mintea umana si creierul ca organ social
  • Principiile majore ale „Mindsight-ului”
  • Neurobiologia interpersonala

Atelier II (14.00 – 18.00)

Brainstorm – Cum sa ne crestem copiii tinand cont de dezvoltarea si functionarea creierului in perioada 0-24 de ani:

  • Atasament si integrare: influenta pe care relatiile si experienta de viata (atasamentul) o au asupra creierului si vice-versa
  • Creierul copilului de la 0 la 12 ani: o calatorie in intelegerea etapelor de dezvoltare a copilului
  • Creierul adolescentului de la 12 la 24 de ani: puternic, fascinant si provocator

Mai multe detalii puteti gasi pe pagina de Facebook a conferintei, precum si pe website-ul dedicat acestui eveniment. Ne vedem acolo, da?

dr siegel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s