My two cents for today si din nou despre Dan Siegel


“In fiecare zi ratam prilejul de a stabili conexiuni autentice, deoarece in loc sa ascultam si sa raspundem adecvat copiilor nostri, noi raspundem exclusiv din punctul nostru de vedere, nereusind sa intram in legatura cu experienta lor.”

“Cand copiii nostri ne spun ce cred si simt, este important sa le respectam experienta, fie ca este sau nu similara cu a noastra.”

“Cand exista o inadverdenta intre nevoia unui copil de conectare si raspunsurile indiferente ale unui adult important, copilul se poate simti izolat si singur. Cand emotiile unui copil intra in actiune, deseori el are nevoie de conectare. In acele momente de lipsa acuta, copiii sunt extrem de vulnerabili la insensibilitate.”

“Copiii invata despre ei insisi prin modul in care noi comunicam cu ei. Cand suntem preocupati de trecut sau ingrijorati de viitor, chiar daca suntem fizic prezenti langa copiii nostri, din punct de vedere mental suntem absenti. A fi constient prezent ca parinte inseamna sa actionezi intentionat. Cu alte cuvinte, sa alegi un comportament ce are ca scop confortul emotional al copilului tau.”

“O atitudine de acceptare a faptului ca puteti invata pe tot parcursul vietii va ingaduie sa abordati cresterea si educatia copiilor cu o minte deschisa, ca pe o calatorie plina de surprize.”

picture 3

Citatele de mai sus ii apartin lui Dan Siegel, si le-am extras din cartea sa despre care v-ma tot vorbim in ultima vreme “Parentaj sensibil si inteligent: Sa ne intelegem pe noi insine pentru a creste copii fericiti”. Par banale la o prima vedere, nu-i asa? Pare doar teorie simpla, la mintea oricarui om de bun simt si ni se pare ca stim si ca facem asta deja. Dar va intreb: de cate ori nu vi s-a intamplat sa faceti exact contrariul a ceea ce stiti ca este corect sa faceti, in relatia cu copiii vostri? De cate ori nu v-ati lasat coplesiti de propriile emotii si sentimente si experiente, ignorandu-le pe ale copiilor, constient sau nu? De cate ori v-ati aflat in situatiile de mai sus?

Sigur ca orice parinte greseste, cine se crede parintele perfect sa arunce primul piatra. Nu despre asta este vorba, sau poate tocmai despre asta este vorba. De faptul ca suntem supusii greselii. De faptul ca trecutul ne influenteaza prezentul si ne construieste viitorul, de cele mai multe ori fara sa avem habar de asta. De faptul ca nu strica sa citim o carte in plus despre cum functionam si ne dezvoltam, ca sa intelegem poate si mai bine cum sunt si ce vor deveni copiii nostri. Ca sa intelegem cum ii putem ajuta sa devina ceea ce vor ei sa devina, nu ceea ce vrem noi sa devina, nu ceea ce ne-am dorit pentru noi si n-am obtinut niciodata.

Citeam deunazi o discutie pe Facebook in care niste doamne ii ironizau pe cei care citesc carti de parenting sau merg la evenimente de profil. M-a depasit discutia, n-am sa inteleg niciodata extremele. Nici faptul ca citesti carti de parenting sau mergi la evenimente de profil nu te face parintele perfect, dar cu siguranta nici contrariul.

Pe 27 septembrie Dr. Dan Siegel vine in Romania si ne va spune cate ceva despre neurostiinta, ne va explica cum e cu anatomia creierului si cum influenteaza ea relatia de atasament dintre parinte-copil. Nu ne va oferi reteta succesului in parenting. Dar cu siguranta va ridica anumite semne de intrebare. Va clarifica anumite aspecte. Va va oferi confirmari de care aveti nevoie, chiar daca nu sunteti constienti de asta. Si va veti intoarce acasa nu cu banii luati, ci cu banii investiti in sentimentul ca nu e neaparat gresit ceea ce faceti. Pe care sentiment, depinde de voi daca si cum il mentineti viu pe mai departe.

Detalii despre eveniment aici, retineti ca va avea loc pe 27 septembrie. Ne vedem acolo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s