Cum e sa fii mama de gemeni


Bunele

DSC_5459Cred ca sa fii mama de gemeni este cel mai frumos dar pe care l-ai putea primi si cel mai frumos pe care cu siguranta l-am primit eu vreodata. Foarte asemanator cu a avea doi copii de varste diferite, dar in acelasi timp, cu mult diferit. E un miracol, e dubla bucurie si dublu tot. N-am visat ca mi se va intampla asta nici in cele mai frumoase vise ale mele, nici n-am facut nimic ca sa se intample asta, ci pur si simplu s-a intamplat. Poate ca merit asta, poate ca sunt facuta pentru asta, caci a fi mama de gemeni, nu este pentru oricine.

Ca sa rezum in cateva cuvinte, ganditi-va, cei care puteti, cum e sa aveti copilul mult dorit. Cum sunt toate diminetile si zilele si serile cu el. Cum rade. Cum plange. Cum va imbratiseaza. Sau cata nevoie are de voi. Si inmultiti totul la doi. Poate fi complicat, dar tot ce inseamna emotie si frumusete, se dubleaza, si implicit dragostea de care puteti da dovada ca parinti.

Mai mult decat atat, gandul ca cel mic are un partener pe masura inca din burta mamei, nu e deloc de neglijat. Dincolo de eternul partener de joaca, rolul fratelui geaman este extrem de important pentru fratior, in special in momentele in care parintele nu poate fi alaturi pentru cei doi. De exemplu, la noi a contat asta foarte mult o data cu intrarea in colectivitate. Desi i-am dus treptat la gradi si la inceput am stat si eu cu ei, integrarea nu a fost deloc usoara. Dar a fost categoric mai usoara pentru ei, fiindca s-au avut unul pe celalalt. Asta e doar un exemplu, cel mai puternic si demn de mentionat, ramane de vazut ce ne rezerva viitorul, in acest sens.

Ar mai fi si cateva organizatorice la acest capitol:

–          Avantajul ca mananca in acelasi timp (chiar daca durata unei mese se dubleaza) si acelasi tip de mancare – spre deosebire de copiii de varste diferite, care au program de masa diferit;

–          Avantajul ca au acelasi program de somn, in cele mai multe dintre cazuri – la fel, nu se poate spune asta in cazul copiilor de varste diferite.

‘Relele’

Impropriu spus rele, poate complicate e un termen mai relevant. Cum te imparti la doi si de preferat in mod egal? Cum tii doi copii in brate simultan, mai ales dupa ce au implinit vreo 15kg fiecare? Cum ii alaptezi in acelasi timp? Si mai ales, cum le satisfaci nevoile emotionale in acelasi timp? Nu e imposibil, dar e greu. Si tu, parintele de gemeni, si ei, va trebui sa va adaptati acestei situatii inedite, sa intelegeti conceptul ‘cu randul’ sau ‘pe rand’ si sa invatati, unul de la altul cate ceva despre rabdare. Nu in ultimul rand, nu ar strica sa cereti ajutor din partea celorlalti membri ai familiei, lucru care se impune mai ales daca unul dintre cei mici este bolnav sau sufera de anumite afectiuni, caz des intalnit la gemeni, mai ales la cei mai multi, care se nasc prematur.

Un alt aspect deloc de neglijat atunci cand ai gemeni (dar asta e valabil si cand ai doi copii mici de varste diferite) este atunci cand cei mici se imbolnavesc. Se poate intampla sa fie in acelasi timp (moment in care iti vine sa te impusti) sau ca unul dintre ei sa se imbolnaveasca la 4-5 zile dupa fratica, adica exact cand te pregateai sa rasufli usurata, ca ai scapat (caz in care iti vine doar sa-ti iei campii, caci perioada de boala se dubleaza ca durata). Nu exista reteta magica nici aici, trebuie doar multa, multa rabdare.

Desigur, aspectul financiar nu e nici el de neglijat (16 scutece pe zi, in cele fericite, timp de 3 ani, nu e o gluma!), dar situatia e oarecum similara si cand ai doi copii de varste diferite.

Ultimul aspect la care ma opresc fugar, merita dezvoltat mai pe indelete, este cum ii tratezi ca indivizii unici, separati si de sine statatori ce sunt, nu ca pe un tot unitar, cum ii trateaza aproape tot restul lumii. Inclusiv mama ta J. Nici aici n-am gasit reteta succesului, eu incerc din rasputeri sa le respect dorintele, diferite de cele mai multe ori, sa ii imbrac diferit (desi nu se poate intotdeauna), sa nu-l fortez pe niciunul dintre ei sa faca precum celalalt, sa nu cedeze unul in fata celuilalt doar de amorul artei, sa nu ma adresez lor cu apelativul ‘Gemenii’, cum fac cei mai multi. Avem, de asemenea, multe discutii in care le explic (le verbalizez cat se poate de clar) ca sunt diferiti, si ca eu ii iubesc in mod diferit. Asta nu inseamna ca iubesc pe vreunul dintre ei mai putin, sau ca nu ii iubesc la fel din punct de vedere intensitate si calitate a iubirii, dar diferit, pe fiecare pentru ce este el si pentru calitatile lui. Care sunt diferite de cele ale fratelui geaman!

Miturile

Trebuie sa recunosc ca miturile si stereotipurile sunt cele de care mi-a fost cel mai greu sa scap si cu care m-am obisnuit dupa mult timp. E greu sa ignori ceea ce-ti spune sau ceea ce incearca sa-ti impuna o societate intreaga, de cele mai multe ori, si/sau cei apropiati. Care nu stiu si nu vor sa stie, nu inteleg si nu vor sa inteleaga. Si nu vor intelege vreodata. Si te vor intreba sau iti vor zice mai mereu:

–          Vai! Ce greu trebuie sa-ti fie cu doi!

–          E bine draga ca ai facut doi de-odata, ai scapat de griji de acuma!

–          Ei, cum sa nu ii imbraci la fel? Dar sunt gemeni!!

–          Culca-i pe amandoi in acelasi pat, ca nu pot sta unul fara altul!

–          Nu-i culca pe amandoi in acelasi pat, se pot omori intre ei!

Si muulte, multe altele de acelasi gen. Singurul remediu aici e “Ignore”, sau cel putin asta a functionat la mine. Si da, va veti lovi, dragi parinti, de mituri si de stereotipuri mai tot timpul in care veti fi parinti, aproape la orice varsta a copilului/copiilor, indiferent deci daca sunt gemeni sau nu.

In concluzie, tot ce pot sa va spun, si intelegeti voi ce vreti din asta, este: Be careful what you wish for, it might get true! 🙂 

IMG-20140607-00684

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s