Sindromul transfuzor-transfuzat


Preambul

In urma cu aproape o luna am cunoscut o mamica de gemeni. Sau ma rog, inca nu ne-am cunoscut, ne-am intalnit de cateva ori :). Este presedinta Asociatiei Unu si Unu, despre care am mai auzit recent la cativa prieteni. Si este mamica de gemene. I-am spus ca am blog si m-a intrebat daca scriu despre gemeni. Am zambit ironic mai mult in sinea mea si i-am spus ca nu prea (mai) scriu despre gemeni in general, ci doar despre ai mei, in articular… ca un fel de jurnal personal al evolutiei noastre, impreuna.

Mi-a ramas in minte gandul asta mult timp dupa. Si mi-am amintit de la ce a pornit acest blog: de la nevoia mea nestavilita de a afla cat mai multe despre gemeni, informatii si experiente ale unor oameni din Romania, de preferat, in timp ce eram insarcinata si-mi petreceam mai tot timpul acasa, asteptand ziua cea mare… intre timp, tematica blogului s-a schimbat. Insa in continuare acele articole despre copii, despre gemeni, cu oarecare tente medicale, au cea mai mare cautare, semn ca nevoia asta e inca acolo, in lumea mare. Asadar o sa incerc sa abordez mai des astfel de teme, cu focus pe ceea ce cunosc: gemenii si cum se traiesti cu aceasta specie. 🙂

Sindromul transfuzor-transfuzat

image040 sindromAstazi un subiect dureros, pe cat de dureros, pe atat de important: sindromul transfuzor-transfuzat. Adica de ce mi-a fost frica, cel mai frica, toata sarcina. Au fost tot felul de temeri, de altfel, insa asta a fost cu adevarat cea mai puternica. Si m-a ferit Dumnezeu de ea.

Sindromul transfuzor-transfuzat apare numai in cazul gemenilor identici. Aceastia sunt speciali, pentru ca locuiesc in aceeasi casuta si se bat practic pe mancarica. Adica cum a fost si cazul nostrum.

Nu o sa intru foarte mult in detalii tehnice, n-o sa folosesc termeni medicali pe care nu ii stapanesc. Dar o sa reiau mai jos semnele aparitiei acestui sindrom, pentru ca diagnosticarea timpurie poate salva vieti.

Sindromul transfuzor-transfuzat reprezinta o situatie rara, dar extrem de severa care apare exclusiv la sarcinile monocoriale, fiind rezultatul unei transfuzii sangvine intrauterine disproportionate de la un fat („donor”) la celalalt fat („receptor”) prin intermediul unor anastomoze vasculare placentare.

Mortalitatea in cazul sindromului transfuzor-transfuzat este de 60-100%, in functie de severitatea formei. Formele usoare si moderate ale sindromului transfuzor-transfuzat sunt frecvent asociate cu nasterea prematura.  Moartea unuia dintre feti este asociata cu sechele neurologice ale fatului supravietuitor in 25% din cazuri.

Desi STT poate fi diagnosticat oricand in sarcina, recunoaşterea lui se face cel mai frecvent in jurul varstei de 20 de saptamani.

Diagnosticare si semne

–          diferenta semnificativa intre marimea fetilor de acelasi sex:  fatul „donor” este cu cel putin 20% mai mic decat fatul „receptor”; se poate vedea cu usurinta la ecograf;

–          diferenta semnificativa intre marimile celor doi saci amniotici; se poate vedea cu usurinta la ecograf;

–          diferenta intre marimile celor doua cordoane ombilicale; se poate vedea cu usurinta la ecograf;

–          semne de insuficienta cardiaca congestiva la nivelul geamanului „receptor”;

–          Cresterea rapida a inaltimii fundului uterin (din cauza excesului de lichid amniotic la nivelul fatului „receptor”); se poate diagnostic prin control de specialitate;

–          Dureri abdominale/contractii; dar atentie, asta nu e neaparat un simptom al acestui sindrom, pot fi alte cauze in spate;

–          Ruperea spontana a membranelor; acelasi comentariu ca mai sus, multe cauze pot genera acest efect;

–          Cresterea  rapida a greutatii materne; posibila cauza;

–          Edeme ale membrelor superioare si inferioare in prima parte a sarcinii; posibila cauza.

Sursa info: aici

Asadar, sfatul meu este sa vizitati doctorul specialist cat de des posibil. Si sa va asigurati ca aveti unul cu care empatizati din toate punctele de vedere. Ca fuzionati, ca sunteti conectati, ca are timp sa va asculte pana si cele mai mici temeri. Si mult noroc si sanatate, sa va si sa ne fereasca Dumnezeu de astfel de situatii.

Sursa foto: aici

PS: Si mai multa informatie gasiti pe acelasi link, dar in termeni mult prea complicati pentru a fi pe intelesul tuturor, cine ar trebui sa faca un rezumat :).

Advertisements

2 thoughts on “Sindromul transfuzor-transfuzat

  1. De acest sindrom mi-a fost si mie frica in urma cu aproape 4 ani, si de ce mi-a fost frica n-am scapat :(((( am pierdut sarcina la 24 de saptamani, iar copiii mei (2 fetite) au trait o ora :((( la mine a fost o forma galopanta, in mai putin de 24 de ore de la aparitia lui, s-a produs tragedia…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s