Rivalitati intre huni


Dincolo de socul provocat de vestea ca voi avea gemeni, in urma cu aproape 6 ani, a fost o mare bucurie. Nu neaparat aceea a omului care se bucura ca va avea doi copii in loc de unul, intrucat nu stiam deloc prea bine ce inseamna asta. Ci din convingerea mitului bine inradacinat, ca gemenii sunt speciali si ca vor avea, cu siguranta, o relatie speciala toata viata. Ca nu vor putea unul fara altul, ca se vor iubi intens inca din prima clipa, ca se vor ajuta unul pe altul pana la adanci batraneti, anticipand obstacolele si simtindu-se unul pe altul ca nimeni altcineva pe lumea asta.

N-am ajuns inca in punctul in care pot arunca in aer acest mit, nici nu m-am convins inca de semnificatia lui de mit. Experienta de pana acum a dovedit, in egala masura, ca mitul e adevarat si nu prea. Gemenii sunt speciali, din multe puncte de vedere, fie ca vrem, fie ca nu. Si hunii la fel. Dar nu s-au iubit din prima clipa, cel putin nu asa cum am perceput, crezut sau sperat eu ca o vor face. Nu si-au luat apararea din prima clipa si n-au impartit frateste totul, in buna pace si nesiliti de nimeni. In schimb si-au luat pielea de pe fata si s-au batut cum au stiut mai bine, parte in parte, din frageda pruncie si pornind de la cele mai mici fleacuri, asa cum le intelegem noi, oamenii mari. Cu siguranta e firesc si nu-mi fac neaparat griji din pricina asta, insa nu pot sa nu ma gandesc la viitor, (si) prin prisma a ceea ce vad acum intre ei sau la noi si la reactiile noastre ca parinti, vis-a-vis de comportamentul lor.

Au trecut aproape doua saptamani de cand am incheiat cursul Otiliei despre Rivalitati intre frati si-am mers la curs tocmai pentru ca am vrut sa ii ajut sa aiba o relatie normala, acum, dar si in viitor. Pentru ca vreau sa le alung fricile, pentru ca vreau sa-si inteleaga si sa-si controleze emotiile, pentru ca vreau sa fie constienti de ele si de firescul tuturor situatiilor prin care trec. Daca s-a schimbat ceva dupa curs? E poate inca devreme sa ma pronunt, dar cred ca da. Hunii nu au incetat sa se mai bata, nu au incetat sa fie in aceeasi continua si acerba competitie, nu au inceput sa imparta cu drag unul altuia totul, dar eu am vazut. Am vazut relatia dintre ei. Am putut vedea exemple concrete. Am vazut ca se iubesc si mi-am mai luat din griji. Adevarul e ca mie personal mi-a folosit cursul, in primul rand mie. Si daca eu am inteles, cu siguranta imi va fi mai usor sa ii fac si pe ei sa inteleaga. Am vazut momente, dese, cand se jucau frumos sau faceau front comun impotriva noastra. Am vazut ca au secrete si ticluiesc lucruri. Am vazut reala ingrijorare pe fata unuia dintre ei, daca celalalt era intr-un aparent pericol. Am vazut ca gasesc deseori caile de mijloc, de reconciliere, de impacare. Am vazut ca pot imparti lucruri (si lucruri inseamna tableta, iar asta e o mare, mare realizare!), am vazut generozitate pura si altruism. Am reusit sa vad dincolo de bataile dintre ei, sau mai bine zis, nu doar bataile dintre ei, si pentru asta nu pot decat sa ii multumesc inca o data Otiliei pentru tot.

IMG-20140408-00343

Mai concret, despre ce am vorbit la curs:

–          Despre CONECTARE – vitala in relatiile dintre parinti, dar si in relatia parinte-copil sau copil-copil (frati)

–          Despre Timpul special de petrecut cu copilul – prin joc

–          Despre Jocuri intre frati – la ce ajuta, dar si foarte multe exemple (jocuri de afectiune, jocuri fizice, family meetings/moments etc)

–          Despre Fricile copiilor si Teama de separare

–          Despre Limite – cum le punem, de ce le punem si cand

–          Despre Rolurile pe care le au copiii (copilul victima, copilul care are mereu nevoie de tine, ca parinte etc)

–          Despre cum pregatim primul copil pentru relatia cu urmatorul

Si despre multe altele. Nu vreau sa va dezvalui insa prea multe despre cursul in sine, va sfatuiesc sa o cunoasteti pe Otilia, care va poate ajuta sa va cunoasteti mai bine pe voi, ca parinti, usurandu-va astfel munca dificila, dar frumoasa, de a fi parinte. Nu stiu cand va mai tine Otilia acest curs de Rivalitati intre frati, insa cu siguranta va puteti inscrie la Cursul Joc si Emotii, pe care vi-l recomand cu aceeasi caldura.

Advertisements

One thought on “Rivalitati intre huni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s