Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului


478552745Astazi este Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului. Este nemaipomenit ca exista o astfel de zi, este nemaipomenita denumirea in sine, de altfel. Nu este Ziua Autismului sau a Autistilor de Pretutindeni, ci este Ziua in care se contientizeaza existenta autismului. Cred ca primul pas spre rezolvarea unei probleme, sau macar spre acceptarea ei, este recunoasterea ca ea exista. Din pacate, cei mai multi dintre noi tindem sa bagam sub pres si sa ne prefacem ca nu avem probleme, sau sa nu le tratam astfel. Poate de aici si actiunile noastre, ale oamenilor normali, care sunt in detrimentul celor care sufera de autism. Pentru ca noua nu ni s-a intamplat. Mergem pe principiul ca daca nu stim, nu ni se poate intampla, sau nu exista, sau nu este atat de grav. Si-i tratam de multe ori imposibil pe cei care se confrunta cu aceasta asta zi de zi, probabil pana la sfarsitul zilelor, intr-o lupta continua spre normalitatea atat de departe de ei.

Pentru ca este cel mai bun prilej, astazi  vreau sa va vorbesc despre o mamica, o luptatoare in adevaratul sens al cuvantului, care are un copil cu autism. Nici nu-mi dau seama de ce n-am scris despre ei pana acum… exemplul ei, lupta ei teribila, zilnica, pentru a-i oferi lui Mihaita o viata cat mai aproape de normalitate, m-a impresionat enorm, ma impresioneaza zilnic, oricand mi se pare ca am o problema ma gandesc la ea si realizez ca nu eu sunt cea care are cu adevarat nevoie de ajutor… Probabil ca fiecare dintre noi am face la fel, probabil si eu, cu toate astea, nu-mi dau seama cum si cat poti rezista astfel si de unde vine atata putere…

Despre Mihaita puteti citit mai multe pe blogul lui, eu reiau mai jos povestea lui pe scurt.

Mihail Ioan Oncioiu este un baietel in varsta de 3 ani si 8 luni.

La 1 an si 6 luni a fost diagnosticat cu autism in urma unor evaluari facute la Spitalul Obrejia, intrucat s-a observat ca nu raspundea la nume si traia undeva in lumea lui. Deasemenea a fost evaluat si diagnostica si de alte unitati medicale, dupa cum se poate vedea din documentele postate in sectiunea dedicata Rapoartelor Medicale.

Dupa jumatate de an de terapie progresele nefiind foarte mari, Mihai a inceput terapia ABA, lucrand 4 ore/zi si fiind coordonat de 2 ori/luna de un terapeut de la asociatia ATCA. Rezultatele au inceput sa apara.

 Mihai are programe de imitatie grosiera, imitatie cu obiect, potrivire de obiecte 2D, 3D, potrivire culori, raspuns la nume, instructii simple de tipul “Stai Jos”, “Maini cuminti”, “Ridica-te”, “Bate din palme”, “Da noroc”, “Pune mainile pe cap”, “Fa pa”, “Vino la mine”, miogimnastica, colorat, imitare verbala receptiv culori, receptiv obiecte, receptiv partile corpului.

Cu toate ca sunt foarte multe programe si desi este atat de mic, Mihai este foarte docil si atent reusind sa asimileze foarte repede. Scopul este de a reusi prin aceasta terapie sa devina tot mai prezent, sa se poata integra la gradinita si asa mai departe.

Drumul este lung si anevoios, dar sansele lui sunt foarte mari incepand terapia foarte devreme.

E lesne de inteles ca au nevoie de ajutor material constant, puteti vedea detalii exacte pe pagina de donatii. Mai jos datele necesare donatiilor (nu uitati de 2%).

Isabel Diana Oncioiu, la Banca Transilvania, swift BTRLRO22PHA:

RO91 BTRL 0300 1201 W894 18XX – lei
RO66 BTRL 0300 4201 W894 18XX – euro

Paypal disponibil si el, direct pe blog la Mihaita.

In plus, va supun atentiei inca o initiativa frumoasa tot legata de Mihaita: il puteti ajuta cumparand forme din ipsos (pentru pictat), deosebit de apreciate de cei mici. Impuscati astfel o gramada de iepuri deodata: il ajutati pe Mihaita, ii faceti un cadou frumos copilului vostru, petreceti timp de calitate cu acesta pictand, sau aveti parte de cateva momente de liniste cat timp cel mic isi face de cap jucandu-se cu culorile. Merita, nu? 🙂

iepurasi ipsos

Pe Dana o gasiti si pe Facebook si tot pe Facebook gasiti o multime de modele de figurine din iposos de cumparat.

Last, but not least, va las in compania unui filmulet despre Autism. Poate, citind acest articol si vazand acest film, atitudinea voastra, a noastra, a tuturor, vis a vis de autism se va schimba, fie ea si intr-o mica masura.

 

455613961

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s