Experiment


Am mai spus deja in cateva randuri ca hunii nu sunt fani lapte. Alaptati pana spre 6 luni, pe lapte praf pana la 2 ani si jumatate, le-am introdus laptele de vaca, UHT, dupa aceasta varsta. L-au acceptat cu mare bucurie, era o vreme cand beau undeva peste 1,5 l de lapte zilnic + mese solide… Au acceptat si derivatele din lapte, iaurt, branza sau cascaval (acesta din urma fiind insa preferat doar de Robi). La un moment dat insa ceva s-a schimbat si laptele a iesit treptat din viata lor. Au ramas iaurturile si branza, dar ajunsesera sa bea lapte maximum o data sau de doua ori pe saptamana. Ce-i drept, nici eu n-am facut mare lucru ca sa schimb asta. Atata timp cat ei erau sanatosi, aratau bine, se simteau excelent, iar analizele imi confirmau inca o data ca totul era ok, ziceam ca nu e cazul sa-mi bat capul. Specialistii spun insa altceva, ca laptele e bun nu doar pentru continutul de calciu, proteine (pe care il au si iaurturile si branzeturile), dar si pentru combaterea surplusului ponderal la copii….

“Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier. Fără a asigura necesarul zilnic de calciu de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat,  pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu”, ne recomanda Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Vizual campanie

Stiu ca de la mine a pornit totul sau, de fapt, ca eu sunt singura care pot schimba asta. Stiu ca in acest moment eu sunt principalul factor de influenta din viata lor. O vad zilnic, daca eu fac ceva, cu siguranta ma vor imita sau cel putin isi vor dori asta. Mie imi e intotdeauna mai usor sa ii conving sa faca ceva, facem totul impreuna, uneori am impresia ca si respiram la unison. Mi-e clar ca eu sunt exemplul pentru ei, cam in tot ce fac. Iar eu nu beau lapte… Evenimentul la care am participat saptamana trecuta m-a pus pe ganduri. Nu neaparat pentru ca mi-as fi dat seama ca nu fac ceva ‘cum trebuie’. N-am constientizat asta neaparat. Dar m-a facut sa ma intreb daca nu pot face cumva mai mult. Discutia cu dna. psiholog Cristiana Haica, toate exemplele pe care ni le-a dat despre cum putem sa-i ajutam/convingem pe copii sa bea lapte, m-au determinat sa incerc. Am facut un experiment. Am inceput sa beau lapte. Vizibil adica, cu hunii alaturi. Si sa ma minunez de fata cu ei despre ce bun e laptele. Si sa mai strecor din cand in cand in conversatie ce mai contine laptele si cum ne ajuta sa crestem. Asa firesc, dar manipulativ intr-un fel🙂. Scopul scuza mijloacele, si in acest caz… si ce sa vezi, hunii au inceput sa-mi ceara lapte. Ba chiar si ziua au cerut, iar aseara au devorat in 2 minute un ditamai paharul, dupa o masa buna, cand cel putin teoretic, nu mai e loc de nimic.

DSC_5202

De ce e bun laptele

De ce e bun laptele UHT, adica. Noi de-asta consumam pentru ca m-am convins ca:

–          Este igienic (sau mai igienic) si conditiile de procesare si ambalare sunt controlate.

–          Ultra High Temperature, pasteurizarea la temperatura inalta, permite totusi ca laptele sa-si pastreze toate elementele nutritive specifice. De exemplu, cantitatea de calciu si alte minerale in cazul laptelui degresat, dar si in cazul celui integral, ramane aceeasi. In procesul de prelucrare grasimea este cea care este indepartata intr-un anumit procent, de unde rezulta tipuri diferite de lapte: degresat, semidegresat etc.

–          Personal, ma ajuta ca pot cumpara o cantitate mai mare, 4-5l, cat sa ajunga pentru toata saptamana, fara sa-mi fie teama ca va expira intre timp si fara sa fiu nevoita sa am frigider mare unde sa stochez cantitati mari de lapte.

–          Conform specialistilor, laptele contine 9 nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea noastra, a tuturor, are de castigat: Calciu, Proteine, Potasiu, Fosfor, Vitamina D, Vitamina B12, Vitamina A, Riboflavine si Niacina. Plus multa apa, cca 87%. Toate intr-un singur produs. Sau, comparand:

layout articol tetra pak

Asadar, da, desi parerile sunt impartite, eu sunt pro lapte. Si le transmit asta si hunilor.

PS: nu suntem inca la scoala, ne pandeste de la un colt, insa astept cu interes momentul testarii laptelui din scoli. Despre programul Lapte Scolar puteti citi aici.

*Sursa info din foto: aici.

 

 

2 thoughts on “Experiment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s