Bun venit pe lume 2


SMS: 8833 

Nu este un titlu de film, ci editia a doua a campaniei celor de la Salvati Copiii destinata preventiei mortalitatii infantile din Romania.

Am fost o fericita a sortii cand ma gandesc la sarcina mea gemelara. Desi am nascut prematur, la 34 de saptamani, n-am avut nici eu nici hunii absolut nicio problema. Desigur, e cea mai dorita varsta la care sa poti naste premature, daca ma pot exprima asa… Am nascut intr-o vineri dimineata si luni la pranz, dupa 3 zile, plecam deja cu hunisorii acasa. Absolut nicio alta problema nici dupa aceea. In Romania insa, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature.

Imi aduc aminte perfect noaptea in care am ajuns la spital, cu dopul pierdut si parte din lichid asijderea. Cand s-a rupt apa de-a binelea si asistenta era de-ea dreptul panicata. Cand au dat din colt in colt afland varsta sarcinii si faptul ca e gemelara. Adaugati la asta si faptul ca doctorul care-mi urmarise sarcina nu era in tara si veti intelege, poate, panica doctorilor.

Am avut noroc. Din toate punctele de vedere. Ca n-am nascut mai devreme, altfel era o mare problema cu Elias-ul, care nu accepta nasteri la varste mai mici de 32 de saptamani. Ca n-au avut complicatii hunisorii, nici la nastere, nici inainte, nici dupa. Ca m-a ferit Dumnezeu de sindromul transfuzor-transfuzat, de care mi-a fost frica toata sarcina. Ca totul a iesit bine, desi nu ca in cazul unei sarcini normale, cu tot statul meu in pat din luna a 5-a si cu tot tratamentul luat ca sa tina contractiile in frau, care au pus stapanire pe burta mea inca din luna a 7-a.

Multi n-au norocul asta, dar cum putem noi sa ajutam? Prin informare. 25% din femeile gravide din Romania nu vin la doctor in primele 3 luni de sarcina, in timp ce 7% nu vin deloc. Oricat de ireal ar parea, e cat se poate de adevarat. Desigur, vorbim de mediul rural, dar totusi…

Sincer, nu stiu cat de mult putem preveni doar prin informare. Este nevoie de mult mai mult. Pe 17 noiembrie a fost Ziua Internationala a Prematuritatii.”Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. 75% din aceşti bebeluşi ar putea fi totuşi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante. Aceasta este concluzia raportului „Born too soon”, realizat de Save the Children International şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dat publicităţii pentru a marca Ziua Mondială a Prematurităţii, pe 17 noeimbrie.” 

Ziua de 18 noiembrie marcheaza o alta data importanta. Inseamna startul celei de a doua editii a campaniei Bun venit pe lume, initiata de Salvati copiii, prin care organizatia isi propune dotarea a 25 de maternitati din tara cu incubatoare, din fonduri provenind din donatii.

Conform I.N.S, in Romania mor anual, in medie, 1900 de copii cu varsta mai mica de un an. O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii si prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti.

image001

Iata rolul meu in aceasta poveste si scopul campaniei Bun venit pe lume, a celor de la Salvati copiii. Si pentru ca anul trecut au reusit sa doteze 15 maternitati cu incubatoare, anul asta au ridicat stafeta si-si propun sa doteze 25 de maternitati din localitati ca: Pitesti, Bacau, Brasov, Buzau, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Petrosani, Bucuresti (3 maternitati), Iasi (2 maternitati), Targu-Mures, Roman, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Vatra Dornei, Timisoara (2 maternitati), Vaslui si Focsani. Si m-au chemat si pe mine ieri, la Maternitatea Cantacuzino sa-mi spuna povestea si sa spread the news. O intalnire de bun augur, ma bucur ca am reusit sa ajung.

La intalnirea de astazi au fost prezenti din partea Salvati Copiii:

  • Adina Clapa – coordonator campanie „Bun venit pe lume!” si proiect „Fiecare Copil Conteaza” (Salvati Copiii Romania)
  • Diana Stanculeanu – psiholog (Salvati Copiii Romania)
  • Alexandra Bacescu-Davis – Coordonator comunicare online (Salvati Copiii Romania)
  • Dr. Ilinca Gussi – medic obstetrician Maternitatea Cantacuzino, specialist in medicina fetala, lector in obstetrica, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Cum spuneam, eu am avut noroc. Nu stiu cum as fi reactionat daca eram in alta situatie. Nu pot decat sa-mi imaginez. Si sa donez.

SMS 8833. Pana pe 15 ianuarie 2014, asadar nu pierdeti timpul!

Cateva poze aici.

Sursa info: Salvati Copiii

IMG_0820

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s