Ziua Internationala a Copiilor Strazii


Ii vedeam foarte des prin metrou, pana acum cativa ani. De la o vreme insa, autoritatile s-au pus pe treaba si i-au gonit, deh, sa ascundem problemele sub pres e mai simplu, sa dea bine, de ce sa ne obosim sa gasim cai de rezolvare? Acum ii vad mai rar, pe strazi, cersind pe la semafoar. Nefiind sofer ii vad deci extrem de rar. Dar ei sunt acolo. Si sunt multi. Si pare ca nimeni nu face nimic pentru ei. Si ei sunt copii. Singuri. Infometati. Batuti. Folositi si manipulati. Alungati. Huliti. Copii care nu stiu ce inseamna o masa calda. Sau apa calda. Copii pentru care strada e casa lor, iar a fi copil al nimanui e un mod de viata, singurul pe care-l cunosc.

Incepand din 1998, pe 21 martie se sarbatoreste in toata lumea Ziua Internationala a Copiilor Strazii, care a fost instituita prin rezolutia Forumului International “Prietenii copiilor strazii” desfasurat la Varsovia.

Potrivit unui raport pe 2005 al Amnesty International, la nivel global, copiii strazii sunt in numar de 100 de milioane (150 de milioane, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii). N-am reusit sa gasesc date mai recente. Cu toate astea, cifra e enorma.

Se presupune ca la nivelul fiecarei tari autoritatile competente fac eforturi pentru integrarea copiilor strazii in centre de plasament sau in familii care-si pot asuma cresterea si educarea lor. S-or fi facand si pe la noi? Mr. Gooogle zice asa, in primele si putinele rezultate obtinute:

  • Dupa 1990, primul pas facut in acest sens (nota: pentru inegrarea copiilor strazii) de Romania a fost semnarea Conventiei Internationale privind Drepturile Copilului. In 1993 aparea prima autoritate nationala pentru protectia drepturilor copilului. Nimic mai recent, mai concret…

Unicef ne mai ofera cateva statistici, sumbre, dar laconice si vechi si acestea:

  • În Bucureşti, imediat după 1990, locuiau permanent pe străzi poate câteva zeci de copii. Aproximările cele mai recente întocmite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) arată că în jur de 400-500 de copii lucrau şi/sau trăiau pe străzile din Bucureşti la sfârşitul lui 2004, cu toate că aceasta ar putea fi doar o estimare conservatoare. Numărul copiilor care lucrează pe străzi pe timpul zilei a crescut. Mulţi dintre copiii care lucrează pe stradă se confruntă cu probleme de sănătate, incluzând afecţiuni dermatologice, scabie, răni şi arsuri, unii având chiar tuberculoză şi hepatită, în vreme ce majoritatea dau şi semne de subnutriţie cronică.
  • Copiii străzii sunt de asemenea expuşi abuzului sexual care de obicei începe în cadrul propriilor familii şi apoi se continuă pe stradă, şi abuzului fizic, cu aproximativ 50% dintre copiii care lucrează pe străzile Bucureştiului care susţin că au fost bătuţi cel puţin o dată, în special de către poliţie – conform unei evaluări rapide de situaţie din 2002.   
  • Şi mai mult, copiii străzii continuă să fie discriminaţi de către autorităţi precum poliţia, şcoala şi sistemul de sănătate. Mulţi copii ai străzii nu au fost niciodată la şcoală şi sunt analfabeţi.

Si inca un articol, vechi, din 2009, care ne spune ca peste 1.200 de copii traiesc pe strzile din Bucuresti. Nu stiu daca sa rad sau sa plang… numarul e cu mult mai mic decat in realitate.

Si iar ma mir ca nu gasesc date mai recente. O fi ceva cu Google astazi.

Am mai googalit putin sa vedem ce se intampla azi in tara, refertor la acest aspect. Sunt cateva actiuni punctuale in Pitesti, Timisoara si Hunedoara. In trecut, aparea si Constanta pe lista. Or mai fi si altele, neanuntate sau prea putin mediatizate, de nu le gaseste Mr Google. In schimb, am mai aflat ca in tot judetul Vaslui nu exista copii (minori) pe strazi, wow, sunteti tari, domnilor. Si nici la Botosani si funny thing, daca va uitati cu atentie la cele doua articole, veti vedea 2 citate identice in proportie de 99%, ce sa mai adaptam dom’le, daca nu avem in tot judetul Vaslui, evident ca nici in Botosani.

Cam trist. Acum imi pare rau ca nu m-am gandit din timp sa pun pe picioare o mini-actiune macar, la un nivel oricat de mic, pentru aceasta zi. Desi e trist ca ne trebuie o data anume ca sa facem ceva pentru copii strazii. Dar macar o data, la o data anume sau nu, si tot nu ar fi degeaba.

Voi ce faceti azi, de ziua internationala a copiilor strazii?

Sursa foto: aici.

Advertisements

5 thoughts on “Ziua Internationala a Copiilor Strazii

  1. Eu nici nu am stiut ca exista o asemenea zi. Ar fi fost frumos sa semnalam cumva existenta ei, macar asa poate s-ar mai sensibiliza lumea vis-a-vis de aceasta “problema”.
    Mie mi se rupe sufletul de cate ori ii vad, ma gadesc ca nu sunt decat niste copii ca oricare altii si ca nu au nicio vina pentru ce li se intampla. Si in mod cert ar merita sa facem mai multe pentru ei.

    • si eu am aflat recent, din pacate :(. si da, ar trebui cel putin mediatizata aceasta data… sunt copii ca oricare altii, foarte bine spus… 😦

  2. Imaginea asta cu oameni pe jumatate iesiti din canal am vazut-o acum vreo 9 ani in zona rondului din Obor. Nu voi uita niciodata cum in frigul de afara ieseau aburi din canal iar in aburul acela se zareau siluetele oamenilor care acolo “locuiau”. O imagine de film SF apocaliptic trist. Iar cand e voarba de niste copiii, evident ca-i si mai trist. Dar, ca e azi sau ca e in alta zi, pentru ei nici nu conteaza ziua atata timp cat sunt bagati in seama si ajutati in vreun fel. Asa ca, atunci cand te bate tare gandul de pune pe picioare o mica actiune, zi-mi si mie si poate ii bucuram macar pentru o clipa pe unii dintre ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s