Ecografia in timpul sarcinii


Am mai scris despre asta aici, dar simt nevoia sa reiau putin, intrucat mi se pare un subiect deosebit de important.

Si intrucat tot mai multe comentarii pe care le primesc la postul precedent sunt despre cand sa faci ecografia sau daca mai poti face o ecografie daca varsta sarcinii este inaintata, am ales ca postul asta sa fie despre cand.

Preambul: Despre cand, nu despre daca!

Inca, in secolul XXI al Romaniei, se mai intreaba foarte multe femei, deja insarcinate, daca sa faca sau nu o ecografie. Mai mult decat atat, sunt inca foarte multe sarcini duse pana la capat, fara analize medicale pe perioada sarcinii si fara nici macar o ecografie. Asta mi se pare cel putin un act iresponsabil… macar ajungi la ginecolog, sa speram!, e imposibil ca acesta sa nu-ti vorbeasca si despre ecografie si importanta ei pentru viitoarea mama si pentru copilul ce urmeaza a fi adus pe lume. Va amintiti, desigur, despre cel mai recent caz de siameze de la noi din tara (Pitesti). Mamica nu a facut nicio ecografie in timpul sarcinii! Bine, nu stiu care ar fi fost decizia ei daca ar fi facut si ar fi aflat din timpul sarcinii ca asteapta siameze. De fapt, nici nu vreau sa ma gandesc la asta….

Bun, acum ca am stabilit clar ca da, sa vedem si cand…

Doctorul meu mereu spunea ca ecografia se face in fiecare trimestru de sarcina. Eu am facut una cam la doua saptamani :). Sa nu faceti neaparat ca mine.

Presupunand ca nu exista probleme/motive pentru care doctorul sa te trimita des la ecograf sau sa-ti ceara analize suplimentare, este indicat sa faci o ecografie:

–          Dupa/la primul control ginecologic care iti confirma sarcina. Afli astfel daca sarcina este extrauterina, daca astepti sau nu gemeni si daca totul este in parametrii normali.

–          Ecografia NT, cea care arata daca bebelusul sufera de Sindrom down. Se face pe la 12-14 saptamani. Denumita si Dublu test (screening prenatal trim. I).

–          Triplul test sau testul markerilor serici (screening prenatal trim. II). Se face intre 15 si 20 de saptamani, optim in saptamana 16 de sarcina. Analiza este ‘optionala’, sunt medici care nu o recomanda daca nu sunt probleme specifice pana in acest moment al sarcinii.

–          Ecografia de morfologie fetala, intre 18 si 22 de saptamani, cand bebe este masurat, la propriu, din cap pana in picioare, si se pot detecta prezenta sau absenta malformatiilor fetale. printre altele :).

–          O alta ecografie de morfologie se face in perioada 34-36 sapatamani de sarcina, cand bebe este iar masurat si cantarit si cand i se poate evalua si pozitia. Tot atunci doctorul verifica gradul de maturitate al placentei.

–          Inainte de data probabila a nasterii este de asemenea indicat sa mai faci o ecografie, pentru a fi verificate miscarile fetale, daca sunt semne de suferinta fetala, cum este placenta si lichidul amniotic, daca exista circulara de cordon etc.

La cat mai multi copii sanatosi si mame responsabile!

Sursa: aici.  

Sursa foto: aici.

Advertisements

6 thoughts on “Ecografia in timpul sarcinii

 1. Scurt si la obiect! bravo!
  eu am avut si inca mai pastrez dosarelul si agenda cu toate investigatiile recomandate in sarcina.
  La momentul respectiv, ma duceam la gineco direct tintita sa intreb cand programam respectiva investigatie, asa ca e foarte important sa fie si mamica informata, sa nu se lase doar la voia intamplarii si a medicului…zic:)

 2. Si daca bebe (fatul, ma rog, numit asa pare cantitate mai neglijabila…) se prezinta cu sanse de malformatii sau de sindrom Down, ce face mama, avorteaza? Interesanta optiune, pentru cineva care , MAMA fiind, e implicit PRO-life…

  • draga ully, nu stiu ce sa-ti raspund la aceasta intrebare. unele da, aleg sa avorteze. eu cel mai probabil n-as face-o… dar mi-ar prinde bine sa aflu inainte sa-i dau nastere. m-as pregati mai bine, mai ales psihic. as sti ce ajutor de specialitate ii pot oferi copilului meu, condamnat inca inainte de a se naste. as avea sansa de a-l ajuta, cu mult mai mult, decat daca as afla despre boala la nasterea lui. fie ca vorbim de SD, fie ca vorbim de altceva. SD nu e curabil, dar alte malformatii, despre care poti afla in timpul sarcinii, pot fi vindecate. dar trebuie sa stii despre ele si sa actionezi rapid, timpul face uneori mai mult rau decat bine…

   • eu am facut ambele teste, dublu si triplu.
    dublu cu risc foarte mare de tr 18, triplu a iesdit 1:10.000 pt toti markerii, iar morfologia fetala arata ca bebe e bine si fara aspect de tr 18.
    care mai este rolul acestor teste daca ies diferit? unul bun si unul prost la acelasi laborator, adik 1.59 la dublu si 1:10000 la triplu?
    am citit multe cazuri in care s-a ajuns la amniocenteza si bebe era bine

   • monik, sunt multi factori din cauza carora testele pot iesi diferit, chiar si la acelasi laborator. de asta e indicat, cel putin inainte de amniocenteza, sa repeti investigatia si in alta parte, pana cand ai macar 2 rezultate asemanatoare.
    pe de alta parte, amniocenteza e o metoda invaziva de investigatie, dar necesara in unele cazuri, nu e drac.ul asa de negru….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s