Co-sleeping totaaaaaaaaaaal


Un lucru bun tot a iesit din faptul ca tati a lipsit la un moment dat de acasa: am facut ce mi-am dorit demult, la cererea hunilor, ce n-am reusit sa fac pana acum decat in putinele dati cand tati n-a fost noptile acasa. Am dormit cu hunii mici, in patul mare, cel mai mare, din sufrageria si ea mare, acea sufragerie cu dulapul mare, cum ii sta bine unei sufragerii mari.

Cunoscatorii stiu ca Edi doarme cu noi in acest pat cam de pe la 1 an. Am incercat eu si inainte, cu un hun, sau cu altul, dar ceva n-a mers. N-au vrut. Nu era momentul, nu stiu… dar cand a vrut macar unul, situatia s-a schimbat simtitor in bine. Dormeam nu mult, dar de 2 ori mai mult decat inainte.

Pe la 1 an si ceva, cunoscatorii pot sari peste pasaj, hunul Robi si-a ales si el preferatul dintre parinti, pe tati, si-au dormit impreuna in dormitor, pana anul asta, prin iunie, in acelasi pat. Pana cand iar a fost tati plecat vreo saptamana si, am ramas sa dorm cu hunii in patul mare de care va spuneam mai sus.

In primele nopti, ne-am intalnit destul de des noi 3, in acel pat din sufragerie, fie el si mare. Dar apoi, minune: am descoperit cum e sa dormi de 2 ori mai mult decat atunci cand hunii aveau 1 an:). Adica de vreo 4 ori mai mult decat la inceput. Nu va zic de cate ori nu m-am trezit mai devreme, cu ore mai devreme, sau de cate ori ma uitam noaptea pe pereti, neputand sa dorm, doar pentru ca nu eram obisnuita cu asa tratatie! Foarte utila totusi, cand m-am obisnuit si-am putut sa dorm.

Acum o luna, istoria s-a repetat. Si, desi tati a lipsit atunci doar o saptamana, Robi n-a mai vrut sa doarma sau sa adoarma decat cu mine de atunci. Tati s-a intors, dar lucurile nu s-au schimbat prea mult: am adaugat doar un adult in patul cel mare cu 3 copii (me included). In prima noapte, si-n altele ce au urmat, nu ne-am intalnit deloc.

Si bine ca exista co-sleeping-ul de dupa-amiaza! Ala mi se pare si mai dulce, din toate punctele de vedere. Un motiv e ca ma odihnesc pentru o jumatate de zi plina, si-mi prinde tare bine. Al doilea, e ca mai mereu hunii se trezesc inainte mea, motiv pentru mine de real amuzament: eu ma prefac ca dorm in continuare, in ciuda degetelelor de manute bagate cu sarg in ochii mei, si-i studiez. Daca rezist cu stoicism cca 1 minut, degetelele iau alta cale, decat cea a ochilor mei. Merg pe frunte, in par sau pe burtica. Sau o pornesc impreuna cu cele de la picioruse, catre Tigrila – un tigru de plus cat un hun jumate, pe care-l aduc impreuna cu hunul posesor, in pat, sa ma salute si el. In patul mare din sufragerie sau in patul mic si verde din dormitor, caci co-sleeping-ul de dupa-amiaza e mobil.

Pentru mine este o senzatie de implinire, imensa, totala, sa adorm si sa dorm cu ei seara de seara. Sunt inconfundabile si de nepretuit mirosul, respiratia, zambetele, tandreturile, minutele, orele, serile, noptile. Ei sunt inconfundabili si de nepretuit.

6 thoughts on “Co-sleeping totaaaaaaaaaaal

  1. Noi i-am refuzat Anei plăcerea asta. Mai ales pentru ca Ana, odată ce e la noi în pat, gaseste toate pretextele sa nu mai doarmă nimeni. Dar si mie mi-e drag sa o simt mica și calda, învăluită de somn.

    • da, ioana, stiu ce zici, si noi adormim greu, tarziu, dupa indelungi negocieri. dar in cazul nostru, chiar si asa, asta e cea mai buna solutie, altfel nu dormim deloc sau ne trezim de ‘n’ ori mai mult. plus rasplata de care vorbeam spre final, care nu se compara cu nimic…

  2. Cea mai buna solutie gasita de noi este patutul de co-sleeping (de la Almadido) pentru primele 6 luni, dupa care bebe a fost mutat in camera lui (unde am amenajat un patut transformabil in pat de adolescent). Patutul de co-sleeping se ataseaza la patul parintilor , permitand comuniune si acces usor la bebe. Dezvoltarea buna (neuro-psiho-somatIca) a micutzului in primele luni este in stransa legatura cu proximitatea mamei. Dupa cum vedeti , toate animalele pamantului isi tin puiul aproape (nu am vazut niciunul sa isi puna puiul in alta vizuina) .In prima luna de viata baiatul nostru s-a trezit si de 7-8 ori pe noapte, faptul ca nu am mai coborat din pat sa facem ture in dormitor a fost extrem de bun. Apoi in perioada cand regurgita lapte , l-am avut aproape si astfel am eliminat riscul de a se sufoca . Patutul de co-sleeping permite alaptarea pe durata noptii , fara sa mai coborati din pat. Bebe nu mai plange , iar mama este odihnita. Amandoi am dormit mai mult si mai bine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s