Varicela


Initial blogul asta se vroia a fi unul oarecum tematic, oarecum medical, cu sfaturi diverse, plecand de la experiente medicale personale cu huni in burtica sau afara. Un fel de ghid. Inca ma tin si pe directia asta, asa ca iata, astazi un nou episod medical: varicela.

(Reiau pentru cine nu stie inca, astfel de posturi care se regasesc pe blogul nostru pleaca strict de la experiente persoanle, nu-mi permit sa scriu despre ceva prin care nu am trecut.)

Se intampla in aprilie-mai, undeva dupa Paste si inainte de operatia lor de polipi. Se intampla cand Edi era pe tratament antibiotic intravenos:(, pentru o otita medie supurenta cu timpan perforat – despre care voi vorbi cu siguranta ceva mai tarziu. Am primit-o cadou de la cresa, si otita si varicela, ma rog, cadou e impropriu zis, era oarecum asteptat de cateva luni. De surpriza tot am avut parte, caci a venit tarziu, la cateva luni de la primele cazuri din grupa lor, chiar cand credeam ca poate am scapat.

Simptome – in cazul hunilor

Au aparut la Edi cateva bubite pe fata. Mici, rosii, fara lichid, pe frunte si pe barbie. Ca niste piscaturi mici de tantar, care insa nu au trecut dupa cateva ore. Nu, dupa cateva ore s-au inmultit, pe toata fata si pe spate, razlet. In 48 de ore, primele bubute aveau deja lichid, iar eu stiam deja verdictul. In 3 zile Edi era plin. Adica pe 70% din corp, o forma foarte urata. Explicatia pentru asta a fost ca virusul a aparut pe fondul imunitatii scazute si al infectiei de la ureche. Lucru absolut plauzibil, intrucat la fratica virusul s-a manifestat cu totul altfel. Dupa 3 zile de la primele bubute ale lui Edi, au aparut si la Robi vreo 3 pe fata si vreo 2 pe spate. In urmatoarele 2 zile, i-au mai aparut vreo 6, pe numarate. Si asta a fost tot din punct de vedere eruptie la Robi.

Eruptia a durat vreo 4 zile cu totul, apoi toate bubutele s-au umplut de lichid alb, iar primele aparute au inceput deja sa faca crusta. In vreo 10 zile de la debut, toate bubutele aveau crusta. Mancarimi si agitatie peste masura, mai ales la Edi. De inteles, la cate bubutze avea. Reticent la tratament, in special in perioada de eruptie.

Alte simptome – care pot aparea, insa noi nu le-am avut

Febra usoara, pana la moderat, rectal 37.5 – 39, pentru 2-3 zile. Robi n-a avut sigur, la Edi nu bag mana in foc, caci era pe tratament cu antibiotic impotriva otitei pe care am ales sa nu-l intrerup, asadar nu sunt sigura.

Ganglioni umflati in zona urechilor si gatului. Nici din astia n-am avut.

Tratament

Aplicatii cu creme locale, mentolate. Lichide multe, mai ales in caz de febra, pentru a evita deshidratarea, insotite unde e cazul de paracetamol sau ibruprofen – ideal daca se poate fara. Antibioticul e de evitat cu desavarsire, infectia e virala si nu va avea efect oricum. Din contra, impiedica / amana eruptia bubutelor si lungeste perioada de convalescenta. In cazul lui Edi, noi am luat si antibiotic. Cantarind cele doua rele, otita si varicela, am ales raul cel mai mic… din fericire, n-au fost reactii adverse.

Noi am aplicat tinctura mentolata de la farmacie, amelioreaza usor mancarimea, si inca o solutie rosie ca racul, nu-mi amintesc exact numele, previne infectiile in cazul in care se rup bubutele.

Nicio restrictie privind alimentatia.

Alte aspecte

Bubutele provoaca mancarimi mari, neplacute si de neinteles pentru copilasi mici. Eu aveam vreo 11 ani cand am facut varicela si, desi constienta fiind de urmari, tot am rupt vreo doua. Lui Edi i-a ramas un semn haios pe nas si inca unul ascuns pe pleoapa.

Virusul e deosebit de contagios (incepand cu 2-3 zile inainte de eruptie) si periculos pentru altii (vezi femeile insarcinate, dar si fetii din burtica), asadar e indicat sa tineti copilul acasa, cel putin 2 saptamani. Unde mai pui ca imunitatea lui la momentul respectiv e praf, asadar riscul sa prinda si alti crocobauri e mare.

Perioada de incubatie este de 21 de zile dupa primul contact cu virusul, care se transmite pe cale orala si/sau prin saliva. Se zice ca dupa ce au erupt toate bubutzele, cel afectat nu mai e contagios, eu insa n-as baga mana in foc pentru asta.

Eruptia apare de regula pe trunchi si fata, in primele 24-48 de ore, mai apoi raspandindu-se pe membre si cap. Practic, bubutele vor aparea peste tot, Edi a avut inclusiv pe pleopa si in zona genitala.

Zice-se ca daca vaccinezi copilul impotriva acestui virus, poate face o forma mai usoara. De scapat insa tot nu scapa. Varilix ii spune vaccinului cu pricina, noi nu l-am facut si nu-l recomand. Cel mai bine va poate sfatui medicul pediatru in aceasta privinta.

Aici gasiti informatii si mai pe larg prezentate, de catre specialisti.

No, una peste alta, ma bucur ca au facut-o, ca au scapat relativ repede si ei si eu, si ca, cel putin  teoretic, au capatat imunitate impotriva acestui virus pe viitor. Desi zau ca stiu cazuri care au facut varicela de 2 ori in aceeasi viata.

Nu va pun poze cu hunii in vremea varicelei, mi-e ca peste ani vor citi pe blog si se vor supara. Nu ca n-ar avea si asa destule motive, dragii de ei. Dar jur ca erau simpatici foc si asa pictati!

Advertisements

4 thoughts on “Varicela

  1. Ha, ha! Si noi am avut varicela inainte de operatia de polipi si la pachet cu otita; cred ca se poarta. In fine, la noi au trecut deja aproape doi ani de atunci, asa ca sa lasam pe altii sa ne spuna trendul toamna-iarna 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s