Cordonul ombilical II: cordonul ombilical dupa nastere


Dupa nastere, cordonul ombilical este sectionat de medic si ligaturizat, iar placenta este eliminata.

 

Cum arata cordonul ombilical la nastere

 

Culoarea normala a cordonului ombilical la nastere este alb-sidefiu cu aspect gelatinos. Treptat, cordonul ombilical se innegreste, vasele ombilicale din abdomen se inchid, iar detasarea are loc dupa 10-14 zile, in functie de grosimea cordonului.

 

Culoarea galbena sau verde a cordonului ombilical indica o suferinta intrauterina, iar prezenta unei secretii persistente, fetide la nivelul sau este anormala. De asemenea, prezenta, dupa nastere, a unei umflaturi la nivelul cordonului, sub piele, este semn de hernie ombilicala.

 

Daca cordonul are o culoare modificata, are o consistenta scazuta (moale), prezinta secretii urat mirositoare, galbui, purulente sau sanghinolente, poate fi semn al unei infectii.

 

Recoltarea de celule stem

 

O operatiune extrem de importanta pentru care poti opta la nastere este recoltarea de celule stem ale puiului tau. Acestea se recolteaza din cordonul ombilical, in primele minute de la nastere si se stocheaza in conditii speciale, dupa procesare, de regula de 20 de ani. Altfel spus, la nastere, placenta si cordonul ombilical se arunca. Acestea prezinta insa 100-150 ml de sange, bogat in celule stem.

 

Celulele stem sunt celule primare comune cu toate celulele din organism care isi pastreaza abilitatea de a se innoi singure prin divizare si se pot diferentia intr-o mare varietate de tipuri de celule. Aceste celule “crescute”, special procesate, se pot transforma in anumite tesuturi si pot fi utilizate mai tarziu in terapii medicale.

 

Pentru prima data, la noi in tara aceasta procedura a fost aplicata in Timisoara, in urma cu mai bine de 4 ani, la Spitalul Judetean. In prezent, sunt cateva clinici care se ocupa de recoltarea, procesarea si stocarea acestor celule. Recoltarea insa trebuie aprobata de staf-ul spitalului in care nasti si trebuie facuta de un adevarat profesionist si specialist in domeniu. Ma indoiesc ca exista multe astfel de persoane la noi in tara asa ca, daca optezi pentru recoltarea de celule stem, te felicit dart e sfatuiesc sa nasti in strainatate. Sau, in cel mai rau caz, sa te informezi foarte, foarte riguros inainte de a alege spitalul unde vei naste, firma care face recoltarea si mai apoi procesarea si stocarea celulelor. De exemplu, sunt firme care, daca este cazul, aduc specialisti pentru recoltare in orasul in care vei naste.

 

Operatiunea costa in jur de 1000 de euro, iar in cazul gemenilor va trebui sa faci 2 astfel de operatiuni. Cantareste cu atentie toate optiunile si fa alegerea cea mai buna pentru copilul tau!

 

Ingrijirea cordonului ombilical

 

Circulatia la nivelul cordonului ombilical este intrerupta cu ajutorul unor clame, imediat dupa nstere, iar apoi cordonul se ligatureaza la 3 cm de corp, intr-o procedura nedureroasa. Cum spuneam, dupa cca 10 -21 zile, bontul ombilical se usuca si cade, lasand o mica rana ce se va vindeca si ea in cateva zile.

Bontul ombilical trebuie intretinut cu atentie si mentinut curat si uscat. Ai grija sa pui scutecul sub buric, astfel incat bontul sa fie expus la aer si sa nu intre in contact cu urina. Cand cade bontul, vei observa unele picaturi de sange pe scutec, ceea ce este perfect normal. Atentie! Nu ii face baie generala lui bebe inainte de caderea bontului ombilical!

 

Pentru a grabi procesul de vindecare, bontul ombilical trebuie expus la aer, insa asta numai daca anotimpul si/sau temperatura din camera o permite. Evita imbracamintea stramta, inainte de caderea bontului si in niciun caz nu incerca sa il rupi, chiar daca ti se pare ca abia se mai tine.

 

Pentru a preveni infectiile, medicul va tampona bontul cu iod sau cu un alt antiseptic. Cat despre ingrijirea la domiciliu, medicii au recomandat mult timp aplicarea de comprese inmuiate in alcool medicinal o data sau de doua ori pe zi.

 

Sursa: www.romedic.ro si www.kids-shop.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s