Cordonul ombilical si placenta I: notiuni generale


Acest articol pleaca de la intrebarile Hanei, ale Liviei (si ale lui leeloo J), carora le multumesc pentru noua tema.

 

Fetele vor sa afle mai multe lucruri despre cordonul ombilical al lui bebe: cum apare, de unde se leaga, pe cinea leaga, J, cum e cordonul ombilical in cazul gemenilor etc.

 

Ca sa intelegem foarte clar cum e cu cordonul ombilical trebuie de asemenea sa intelegem cum stau lucrurile si cu placenta. Cele doua “entitati” sunt strans legate una de alta, inca din primele zile de dupa conceptie.

 

Ce este placenta?

 

Placenta este un organ tranzitoriu, care apare in cursul sarcinii si este eliminata la nastere. Placenta se diferentiaza precoce in cursul embriogenezei si asigura schimbul materno-fetal. Cu alte cuvinte, prin placenta bebe se hraneste, ajungand la el substantele nutrivite (dar si nocive) din organismul mamei. Formarea placentei este un proces complex care consta in dezvoltarea si organizarea trofoblastului primar si incepe odata cu implantarea blastocitului (ziua a 6-a) in uter.

 

Dar ce este blastocistul?

 

Pai ce sa fie… blastocistul este bebe, in primele lui zile de viata. Dupa fecundare, ovulul, adica oul fecundat, denumit zigot, trecere de la ovar prin trompa uterina spre uter. O data cu diviziunea celulara, zigotul se transforma in morula, apoi in blastocist. Adica evolueaza J La acest stadiu el se implanteaza in uter si devine embrion. Tot atunci se dezvolta si placenta. In acest moment al “implantarii” embrionului apare si cordonul ombilical care leaga bebe de placenta. Cordonul pleaca deci de la bebe spre placenta.

 

Cum arata placenta?


Placenta este un organ carnos de forma circular-ovoida, avand un diametru cuprins intre 18-23 cm, o grosime de 3-6 cm, grosimea scazand de la centru spre periferie. Greutatea ei variaza in functie de patrimoniul genetic, marimea fatului, sexul si paritatea. In general greutatea placentei reprezinta in medie 1/6 din greutatea fatului. La un fat de 2.800-3.000 g, placenta are in medie 450-500 g. Dezvoltarea ei pana la 1.000 g evidentiaza insa un aspect normal al dezvoltarii. O greutate a placentei sub 300 g este rezultatul unor tulburari de dezvoltare.

 

Stadiile de maturare ale placentei

 

Exista 4 stadii de maturare ale placentei, numerotate de la 0 la 3. Stadiul al 3-lea este cel mai avansat, anuntand apropierea nasterii. La ecografie (3D sau 4D), doctorul iti va spune si care este gradul de maturare al placentei. Ulterior, ginecologul iti va spune daca ai sau nu motive de ingrijorare.

 

Cordonul ombilical

 

Placenta prezinta o fata materna si una fetala. Cea fetala este neteda, lucioasa, translucida, acoperita de amnios si de partea mai profunda a placii coriale, sub care se afla vasele ombilicale. Central, pe fata fetala, se afla si insertia cordonului ombilical. Deci placenta nu e legata de mama prin cordonul ombilical. Acesta leaga bebelusul de placenta.


Cordonul ombilical are 40-70 cm lungime, 1-2 cm grosime, este de consistenta elastica si are o coloratie roz-albastruie. In structura lui intra doua artere dispuse spiralat in jurul unei vene si inconjurate de gelatina Warthon.

 

Cordonul ombilical face deci legatura intre fat si mama, dar prin intermediul placentei. Cordonul ombilical contine vase de sange (doua artere si o vena) prin care se asigura aportul de materiale nutritive necesare dezvoltarii fatului si eliminarea produsilor toxici de metabolism.

 

In cazul gemenilor, exista 2 cordoane ombilicale, fiecare bebelus cu cordonul lui, chiar daca se afla in aceeasi placenta si in acelasi sac amniotic.

 

Sursa: www.nou-nascuti.ro, www.e-referate.ro

Advertisements

One thought on “Cordonul ombilical si placenta I: notiuni generale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s