Scorul Apgar


Prima nota o primeste bebe inca de la nastere si poarta numele de Scor Apgar, dupa Virginia Apgar, medicul American care a initiat aceasta metoda in 1952.

 

Ce este Scorul Apgar?

 

Este o modalitate de a masura si nota sanatatea lui bebe, inca din primele minute de la nastere. Pe baza acestui scor, medicii vor decide daca bebe este sanatos sau daca are nevoie de tratamente imediate.

 

Aceasta modalitate de masurare nu este nicidecum dureroasa si se realizeaza foarte repede, de indata ce bebe este adus pe lume. Bebe este evaluat de 2 ori, la 1 minut dupa nastere si apoi la 5 minute dupa nastere:

 

         i se controleaza bataile inimii si numarul acestora;

         i se verifica respiratia si tonusul muscular;

         medicii verifica si reflexele lui bebe;

         culoarea pielii este de asemenea verificata cu rigurozitate.

 

Toate elementele de mai sus primesc cate o nota, intre 0 si 2, dupa care toate notele se aduna. Bebe poate primi astfel o nota intre 7 si 10. Bebelusii cu note cuprinse intre 7 si 10 nu necesita de regula niciun fel de ajutor de specialitate dupa nastere.

 

Daca bebelusul e nascut prin cezariana si totul este absolute in ordine, medicii ii vor acorda doar nota 9. O nastere “perfecta” este aceea pe cale naturala si de regula doar bebelusii nascuti natural obtin nota 10. Si acest lucru nu se intampla foarte des.

 

Aproximativ 9 din 10 nou-nascuti au un scor cuprins intre 8 si 10. Deoarece mainile si picioarele pot sa ramana vinetii pana la incalzirea completa, putini ajung la nota 10.

Daca bebelusul obtine mai putin de 7, nu e cazul sa te impacientezi! Asta poate insemna ca bebe necesita ajutor respirator in urma caruia isi poate reveni rapid si se poate dezvolta mai departe ca un bebelus normal.

Cel care calculeaza de obicei Scorul Apar este neonatologul. Daca acesta lipseste din diverse motive, medicul ginecolog va calcula Scorul Apgar.

Sursa: aici si aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s