Analizele de rutina din timpul sarcinii


Mai jos o listare a analizelor pe care trebuie sa le faci pe parcursul sarcinii. Este posibil ca pana la nastere doctorul sa-ti recomande si alte analize, mai specifice.

 

  1. La prima vizita, cel mai probabil doctorul va verifica dimensiunea pelvisului si a bazinului, va verifica colul si posibilele infectii vaginale, iti va masura greutatea, va verifica sanii si starea generala de sanatate. Te va intreba despre istoricul tau medical, despre boli speciale ale tale sau ale familiei tale, despre operatiile avute, alte sarcini, nasteri.
  2. Doctorul iti va verifica mainile si picioarele, in special incepand cu luna a 4-a de sarcina. In urmei unei hidratari precare si a excesului de sare, acestea se pot umfla (pot aparea edemele), favorizate si de greutatea din ce in ce mai mare a corpului tau.
  3. Teste ale sangelui. Acestea se pot face de mai multe ori pe parcurusl sarcinii (mai ales daca ai RH negativ). Testele de sange vor releva ce grupa de sange ai, ce tip de RH ai, cantitatea de hemoglobina din sange, nivelul alfa-feto-proteinelor, prezenta anticorpilor impotriva rubeolei si a sifilisului, pot detecta sau confirma anemia sau lipsa altor minerale esentiale din organism.
  4. Teste de urina. Se fac de regula de 2 sau maximum 3 ori pe parcursul sarcinii: la inceputul sarcinii, in trimestrul II si in trimestrul III (pentru a detecta posibilele infectii urinare, pentru depistarea de proteine, in caz de insuficienta renala, pentru depistarea glucozuriei, pentru corpii cetonici).
  5. Bataile inimii fatului – dupa saptamana a 14-a. de regal, prin intermediul ecografiei. Se vor face cel putin 3 ecografii in timpul sarcinii, cate una in fiecare trimestru. Nu e nimic anormal insa daca doctorul tau iti va cere sa faci mai multe ecografii, cam na pe luna. E doar o masura de precautie iar ecografiile sunt absolute inovensive pentru bebelus.
  6. Palparea abdominala – dupa saptamana a 24-a, pentru a depista inaltimea fundului uterului, precum si marimea si pozitia fatului.
  7. Tensiunea arteriala. Ideal ar fi sa fie masurata la fiecare vizita, pentru a depista preeclamsia: hipertensiune indusa de sarcina.

 

Pe langa cele de mai sus, exista o serie de alte teste, mai specifice, pe care ti le poate recomanda medicul, in functie de istoricul tau medical, de varsta ta sau de anumite simptome din timpul sarcinii: testul AFP (alfa-feta-proteina), bitestul, triplul test, testul pentru determinarea riscului de fibroza chistica, amniocenteza, prelevarea de villus corionic (PVC). Ultimele 2 sunt metode invasive, desi cu rezultate certe, si nu sunt recomandate decat in cazuri speciale.

 

Atentie! Foarte putine din analizele de mai sus sunt cu caracter obligatoriu si sunt suportate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. La recomandarea medicului, tu vei fi cea care decide si care-si asuma responsabilitatea bebelusului din burtica.

Advertisements

2 thoughts on “Analizele de rutina din timpul sarcinii

  1. Pingback: Whey protein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s