Sunt insarcinata. Ce fac acum?


Felicitari! Cu siguranta esti tare emotionata… dupa ce te-ai asigurat ca esti insarcinata, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la un control ginecologic. Daca nu ai inca un medic al tau si nicio recomandare din partea prietenelor, viziteaza pagina Adrese Utile, unde vei gasi listate principalele spitale cu sectii de Obstretica-Ginecologie si principalele clinici private din Bucuresti. Aici poti sa-ti faci oricand programare pentru un control.

 

Ce presupune acest prim control:

         In primul rand, confirmarea sarcinii de catre specialist si aproximarea  datei nasterii. Daca insa sarcina este la inceput (pana in primele 10 saptamani) data probabila a nasterii poate varia cu o saptamana de la cea reala;

         O ecografie. Transvaginala, daca sarcina este pana in primele 10-12 saptamani sau abdominala, dupa 12 saptamani. Se poate face direct la cabinetul medicului sau poate necesita o programare ulterioara.

         Daca sarcina nu a fost planificata si nu ai facut inainte nicio analiza, doctorul te va trimite sa-ti faci analizele de rutina: sange si urina.

         Daca sarcina este de peste 14 saptamani, este posibil ca doctorul sa-ti prescrie vitamine. Eu am luat Elevit inca de la 14 saptamani, un complex de vitamine si minerale, important pe parcursul sarcinii. Este posibil, mai ales dupa aflarea rezultatelor analizelor de sange, ca doctorul sa-ti prescrie si pastille de fier si acid folic. Eu am luat acid folic inca dinainte cu 2 luni de a ramane insarcinata si pe tot parcursul sarcinii. Din saptamana 16, doctorul mi-a prescris si pastile de fier. Iti recomand sa iei sulfat de fier (pentru a evita o posibila hiperaciditate) si tine minte ca seara e cel mai bun moment pentru administrarea fierului. Ajuta mai mult la absortia lui. Nu lua niciun fel de medicamente, nici macar vitamine, fara recomandarea medicului!

 

Ce poti face apoi:

         Poti incepe sa mananci mai sanatos. Dar atentie, nu cat pentru doi! Nu cantitatea, ci calitatea conteaza!

         Redu pe cat posibil efortul – daca ai greturi, oricum nu vei mai putea fi in aceeasi forma;

         Odihneste-te pe cat de mult posibil. In timpul sarcinii, nu vei manca neaparat cat pentru doi, dar cu siguranta vei dormi cat pentru doi. Mai ales in trimestrul I si in trimestrul III.

         Anunta-i pe cei dragi de marea veste!

         Informeaza-te din timp! Fie ca o faci online, citind carti de specialitate sau reviste de profil, informeaza-te! Nu apleca urechea la sfaturile babesti, ci incearca sa triezi informatia pe care o primesti. Si oricand nu esti sigura, consulta-te cu medicul ginecolog sau cu asistenta sa.

Advertisements

One thought on “Sunt insarcinata. Ce fac acum?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s